Haftanın ikinci seansında Asya borsalarında karışık bir görünüm var. Çin endeksleri %0.50 üzerinde primli bir gün geçirirken Japonya Nikkei endeksi %0.50, Avustralya ASX endeksi de %0.30 kayıpla kapandı. Güney Kore KOSPI endeksi de %0.25 ile hafif bir artışla kapattı günü.
Asya seansı ekonomik takvimi sakindi. Piyasaların Fed ve BoJ bekleyişi devam ediyor. Perşembe sabahı kararlarını açıklayacak olan BoJ’dan beklentiler oldukça çeşitli. Bu ayı beklemede geçirmesini bekleyenlerin yanında yeni faiz indirimi ve ek varlık alımı gibi hamleler bekleyenler de var. O nedenle de BoJ ne karar verirse versin piyasanın bir bölümü için sürpriz olacak ve dolayısıyla da başta yen pariteleri olmak üzere piyasalarda ciddi hareketlere neden olacak.
Geçtiğimiz cuma 95.20 direncine kadar tırmanan dolar endeksinde alıcılar şimdilik bir mola vermiş gibiler. Bu direncin aşılması ve dolar için daha yukarılar için bugün toplantılara başlayıp yarın kararlarını açıklayacak olan FOMC’den Haziran ayı için faiz artışı sinyali gelmesi gerekiyor.
İki toplantıda bir FOMC faiz kararının yanında iki yıllık ekonomik projeksiyonlarını yayınlıyor ve hemen sonrasında başkan Yellen basın toplantısı düzenliyor. Mart ayındaki toplantı öyle bir toplantıydı. Bu toplantıda ise sadece karar metni yayınlanacak ve karar metni üzerinden Yellen ve arkadaşlarının ilerisi için niyetini anlamaya çalışacağız.
Global piyasalarda son haftalarda yaşanan toparlanma ve enflasyon beklentilerindeki yukarı yönlü hareketlenmeye rağmen karar metninin Yellen’in New York konuşmasını andıran yorumlar içermesi Haziran için kırmızı ışık olarak algılanarak doları yeniden baskı altına alıp dolar endeksinde 93.50’lere doğru bir hareketi başlatabilir. Haziran’da faiz artışına yönelik yorumlar ise dolar boğalarını harekete geçirebilir. Yani doların önümüzdeki bir kaç haftalık kaderi Yellen’in ellerinde dersek yanlış olmaz.
Yarın açıklanacak kararlar öncesi ABD’den gelecek olan son önemli veri bugün 15.30’da yayınlanacak olan dayanıklı ürün siparişleri. Çekirdek dayanıklı ürün siparişlerinde %0.6, manşet dayanıklı ürün siparişlerinde ise %2 artış bekliyor piyasalar. Hem iç tüketim hem sermaye harcamaları bakımından önemli bir rapor ve sermaye harcamalarındaki zayıflıktan Yellen’in şikayetçi olduğunu hatırlatalım.