Dolar/TL’de Sıcak Gündem – 3 Kasım 2017

Günün Ardından

Haftanın son işlem gününün sonlarına yaklaşırken hareketlilik devam etti diyebiliriz. Günün 2 ana konusu vardı. Biri yurtiçi enflasyon oranı, diğeri ise Amerika’dan gelecek olan veri setiydi. İlk önce sabah saatlerinde yurtiçinden gelen enflasyonu takip ettik. Ekim ayında TÜFE aylık olarak %2.8 oranında bir artış gösterirken, yıllık bazda %11.90 oranına çıktı. Bu oran ise bize son 9 yılın en yüksek seviyesini veriyor. Piyasalarda ki beklentilerin üzerinde gelen her iki veride beklentiler aylık bazda %1.70, yıllık bazda ise %11.50 idi. Verinin ayrıntılarını incelediğimizde ise yıllık bazda en yüksek artış ulaştırma grubu olarak gözükürken, oran %16.79 artış olarak karşımıza çıkıyor. Ulaştırma grubunu ise sırasıyla gıda ve alkolsüz içecekler ile çeşitli mal ve hizmetler grubu takip ediyor. Ekonomik veri ile birlikte gün içerisinde siyasi taraftan açıklamaları takip ettik. İlk olarak Maliye Bakanı Naci Ağbal asgari ücret ile ilgili bir konuşma gerçekleştirdi. TBMM Genel Kurulunda hükümet adına konuşan Ağbal; asgari ücretin hiçbir şekilde 1.404 TL’nin altına düşmeyecek şekilde bir düzenleme yaptıklarını açıkladı. Ardından öğlen saatlerinde Başbakan Binali Yıldırım enflasyon oranları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yıldırım; beklentilerin üzerinde gelen enflasyon rakamlarında hedeflerin önümüzde ki yıldan itibaren tek haneli oranlara düşürmek olduğunu belirtti. Tüm bunların ardından yurtiçi piyasaları için gözler Kredi Derecelendirme Kuruluşu olan S&P’ye çevrilmiş durumda. Bugün akşam saatlerinde S&P’nin Türkiye hakkında kararını açıklaması bekleniyor. Piyasalarda ki genel kanı kuruluşun not ve görünümde bir değişikliğe gitmeyeceği yönünde. En son mayıs ayında değerlendirme yapan kuruluş; yabancı para cinsinden kredi notunu BB, yerli para cinsinden kredi notunu BB+, not görünümünü ise Negatif olarak belirtmişti. Tüm bunlar ışığında gün içerisinde USD/TRY paritesi ABD’den de gelen verilerin etkisiyle yukarı yönlü hareketler gerçekleştirdi. Pariteyi incelemeden önce dolar kanadında neler yaşandı onlara bakalım.

Günün diğer merakla beklenen konusu ABD’den gelecek olan Tarım Dışı İstihdam ve bu veri ile beraber İşsizlik Oranı ve Ortalama Saatlik Kazançlar verisi idi. TSİ 15.30’da gelen verilere göre TDİ ekim ayında beklentilerin altında bir artış göstererek 261K oranına çıktı. Piyasalarda beklentiler ise 313K düzeyindeydi. Geçen ay açıklanan veri ise 18K olarak revize edildi. Ortalama saatlik kazançlarda önce ki aya göre bir değişiklik yaşanmadı ve %0.2 olarak beklentilerin altında kaldı. İşsizlik oranlarına baktığımızda ise son 17 yılın en iyi seviyelerini gördük. ABD’de işsizlik %4.1’e geriledi. Gelen veri ardından dolar kanadında kısmen değer azalışları yaşansa da, bu süreç uzun sürmedi. Gün içerisinde yukarı yönlü hareketler sergileyen USD/TRY 3.86 seviyelerini test etti. Diğer para birimleri ile kıyasladığımızda ise Lira gelişen piyasa para birimleri içinde en fazla değer kaybı yaşayan para birimi oldu. An itibariyle 3.86 seviyelerinde fiyatlanan paritede teknik olarak 3.8820 ve 3.9080 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 3.8371 – 3.8173 – 3.8055 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Euro bölgesinde ise gün içerisinde sessizlik hakimdi diyebiliriz. Ekonomik veri bakımından oldukça cılız bir gün geçiren Euro kanadında ABD’den gelen veriler fiyatlamalara yön verdi. Geçtiğimiz hafta AMB’nın güvercin tutumu, Avrupa kanadında ki enflasyon oranlarının halen istenilen seviyelerde olmaması ve İspanya’da yaşanan ‘Katalonya Sorunu’ halen Euro üzerinde baskılara sebep oluyor. Gün içerisinde dalgalı bir seyir izleyen EUR/USD paritesi ABD’den gelen verileri ile yukarı yönlü hareketlense de ardından aşağı yönlü sert hareketlilikler yaşadı. An itibari ile 1.16 seviyelerinde fiyatlanan paritede sırasıyla 1.16530 – 1.16930 – 1.17873 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerin devamında ise 1.15787 – 1.15044 – 1.14716 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Altın fiyatlarına döndüğümüzde ise ons altın gün içerisinde 1273 – 1280 bandı arasında fiyatlamalar yaşadı. ABD’den gelen veriler öncesi dalgalı seyir izleyen fiyatlar, veriler sonrası yukarı yönlü hareketler sergiledi. Ardından ise aşağı yönlü sert hareketler ile 1270 seviyelerini gördü. Teknik olarak bakıldığında yukarı yönlü hareketlerde 1277.94 – 1282.50 – 1288.73 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1267.15 – 1256.36 – 1249.89 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.