Haftanın ikinci işlem gününe Avustralya ve Japonya verileri ile merhaba dememizin ardından Euro Bölgesi’nden arka arkaya açıklanan verileri takip ettik. Euro Bölgesi’nin kalesi Almanya’dan perakende satışlar -%0.9 ile beklentilerden kötü gelirken, işsizlik değişimi -11 bin ile beklentilerden iyi geldi ancak gelen verilerin EURUSD üzerindeki etkisi sınırlı oldu.
Bu perşembe toplanacak olan Avrupa Merkez Bankası’nın ( ECB ) yakından takip ettiği verilerden olan M3 para arzı %4.6 ile beklentilerin altında kalırken özel sektör kredileri %1.5 ile beklentide geldi. Ayrıca flaş TÜFE -%0.1’de beklentide, enerji ve gıda fiyatlarının dahil edilmediği flaş çekirdek TÜFE de %0.8 ile beklentide geldi.
Yıllık bazda baktığımızda enflasyondan yine en çok çalan kalemlerin başında enerji fiyatlarının geldiğini görüyoruz. ECB’nin bu haftaki toplantıda herhangi bir hamle yapması beklenmiyor ancak kararlardan sonra mikrofon başına geçecek olan Mario Draghi, yine ileriye yönelik vereceği mesajlar ile euronun kaderini belirleyebilir.
ECB üyesi Visco ise bugün yaptığı açıklamada fiyat istikrarını sağlayabilmek için ECB’nin elindeki bütün enstrümanları kullanmaya devam edeceğinin altını çizdi. EURUSD dün 200 günlük hareketli ortalamasının geçtiği 1.1100’lara geriledikten sonra alıcıların devreye girmesiyle toparlanmaya devam ediyor. 1.1160 seviyesi üzerini test eden paritede yükselişlerin devam etmesi durumunda 1.1200 ve 1.1330 seviyeleri direnç olarak çalışabilir.
Bu hafta ABD’den gelecek olan verilerde iyileşme yaşanması ile ise EURUSD çifti üzerinde satış baskısının arttığına şahit olabiliriz. Bu senaryonun hayata geçmesi durumunda aşağıda 1.1100 desteğinin tamamen çözülmesiyle düşüşler hız kazanabilir. Bugün ABD’den saat 15.30’da Fed’in takip ettiği çekirdek PCE fiyat endeksi ve 17.00’da CB tüketici güven endeksi verileri açıklanacak.