FED Hakkında Sormak İstedikleriniz Burada!

FED politikalarının global piyasaları kökünden etkilediği bu günlerde birçok bireysel yatırımcının kafasının karışık olduğunu gördük

FED politikalarının global piyasaları kökünden etkilediği bu günlerde birçok bireysel yatırımcının kafasının karışık olduğunu gördük ve kafaların karışık olduğu noktaları kısaca anlatalım dedik.

*FED 2008 krizi sonrası politika faizini %0-%0.25 aralığına çekti ve o zamandan beri de politika faizini değiştirmedi. Buna “sıfır faiz politikası (zero interest rate policy)” deniyor.

*FED geçtiğimiz sene para politikasının bir aracı olarak “iletişimi” aktif kullanmaya başladı.

*Piyasaya faizlerin uzun süre sıfıra yakın kalacağı güvenini vermek için para politikası kararına “FED’in faizleri 2014 ortasına kadar yükseltmeyeceği” ibaresi koyuldu.

*Daha sonra aylar ilerledikçe bu tarih 2014 sonuna ve nihayet 2015 ortasına çekildi.

*Amaç piyasadaki beklentileri yönetip gecelik faiz dışıdaki faizleri de baskı altında tutmaktı, yani bir anlamda parasal gevşeme hamlesi olarak gördü bunu FED. Etkisi de oldu.

*Aralık 2012 toplantısında ise faiz artışı için meşhur “en erken işsizlik oranı %6.5’in ya da enflasyon beklentileri %2.5’in üstüne çıkana kadar” kuralı getirildi. Yani enflasyon sıkıntı olmadığı sürece FED işsizlik oranının en azından %6.5 veya aşağısı olmasını bekleyecekti. Hala da öyle…  Bu kural geçerli.

*Bu kural, daha önceki 2015 ortası tarihi ile çelişmiyor, çünkü FED projeksiyonlarına göre işsizlik oranının %6.5 altına inmesi hemen hemen bu tarihte olacak.

Uluslararası piyasalarda pek karşımıza çıkmayan bir karışıklığın yerli piyasa yorumlarında karşımıza çıktığını görüyoruz, FED’in faiz artışları ile ilgili koyduğu bu kural sanki varlık alım programı ile ilgiliymiş gibi gösteriliyor.

Bir de üstüne üstlük FED’in geçtiğimiz toplantıda varlık alım programını sonlandırma kararı alarak daha önce açıkladığı kuralı çiğnediği ve bilerek ekonomik kaos yarattığı iddialarını gazetelerde bile gördük.

İşin doğrusu FED bu süreçte elindeki kartları tamamen açık tuttu ve hamlelerinde oldukça şeffaf davrandı. Daha önce açıklananlarla çelişen herhangi bir karar alınmadı 19 Haziran günü. 

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.