Fed Üyelerinden Gelen Açıklamalar ve ALTIN

Fed üyelerinin açıklamalarını takip ettik bugün ve Dallas Fed Başkanı Kaplan, Fed’in çok da uzak bir gelecekte harekete geçmemesi gerektiğini düşündüğünü söyledi ve Aralık ayındaki faiz artışının doğru karar olduğunu savundu. Philadelphia Fed Başkanı Harker ise Fed’in bu yıl içerisinde en az 3 kez faiz artışına gitmesi gerektiğini söyledi. Faiz artış sürecinin ise ABD’den gelecek olan verilere bağlı olduğunu belirken Harker, enerji fiyatlarının yükselmesi halinde enflasyonun da %2’lik hedefe doğru yükseleceğini ve bunun da faiz artış sürecine olumlu katkı sağlayacağını düşündüğünü sözlerine ekledi. Harker zaten şahin bir üye ve faiz artışını savunmaya devam ettiğini görüyoruz. Kaplan’dan gelen açıklamaların ise paritelerde önemli bir etki yaratmadığını söyleyebiliriz.

Petrol demişken bugün petrol fiyatlarındaki yükselişten de bahsetmeden geçmeyelim. Ham petrol fiyatları 41.50 dolar üzerine yükselerek son 4 ayın en yüksek seviyeleri gördü. Avrupa Borsalarında DAX günü %0.81, FTSE 100 endeksi de %0.68 kazançla kapattı. BIST 100’de ise -%0.32’lik bir kayıp var.

Bugün gelen verilere baktığımızda ise Asya seansında Avustralya’dan NAB işletme güveni endeksinin 3’ten 6 seviyesine yükselmesi AUD alıcılarını devreye soktu ve AUDUSD’de alıcılı seyir bugün de devam etti. Yukarıda 0.77 blgesi önemli destek olarak karşımıza çıkıyor ve bu bölgenin geçilmesi ile toparlanmanın bir miktar daha devam ettiğine şahit olabiliriz. İngiltere’den ise TÜFE %0.5 ile beklentiden iyi geldi. Enflasyonda iyileşme yaşanması GBP için son derece pozitif olurken, GBPUSD gün içerisinde 1.4350 seviyesine kadar yükseldi. Ardından dolar endeksinde yaşanan toparlanma ile birlikte 1.42 bölgesi altı test edilse de raporu yazdığımız sıralarda paritenin yeniden 1.4260 seviyelerine yükseldiğini görüyoruz. Yukarıda 1.4360 bölgesi önemli direnç olarak bizleri bekliyor olacak yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda.

Güvenli liman olarak talep görmesi sebebiyle haftaya yükselişle başlayan ALTIN ise bugün 1262 bölgesine kadar tırmandı ve ancak seviyelerden dolardaki toparlanmanın etkisi ile bir miktar geri çekilme yaşansa da akşam saatlerinde de yine yönünü yukarı çevirmiş durumda. ABD’den beklenti altı kalan imalat fiyat endeksinin etkisi satı metalde sınırlı olurken yükselişlerin sürmesi halinde 1265 ve 1275 bölgeleri direnç olarak çalışabilir. Geri çekilmelerde ise 1240 ve bir çok kez dikkatini çektiğimiz 50 günlük hareketli ortalamanın da geçtiği 1225 bölgesi önemli destek olarak karşımıza çıkıyor. 1240 bölgesinin tam olarak altına geçilmediği sürece toparlanma devam edebilir. Yarın ABD’den perakende raporunu takip edeceğiz ve verilerin geldiği dakikalarda sarı metalde de hareketlilikler bizleri bekliyor olacak.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.