FOMC Beklentileri Raporu – 27.01.2016

Fed Kararları Doları Nasıl Etkiler?

Geçtiğimiz ay son 10 yıldır hiç görülmemiş bir olaya imza atarak faiz artıran Fed iki günlük para politikası toplantıları sonrası bu akşam 21.00’de Ocak ayı kararlarını açıklayacak. Fed’in bugün faiz artırması çok büyük bir sürpriz olur piyasalar için hatta Mart ayı için de net bir faiz artışı sinyali vermesi de beklenmiyor.
Yine her zaman olduğu gibi ortaya oynayacak Fed ve önümüzdeki haftalarda gelecek olan verileri takip edip Mart için ona göre karar vereceğiz diyecek. Yani yine herşey verilere bağlı tarzında bir ana teması olacak karar metninin. Piyasaların şu anda merak ettiği nokta ise 2016’ya girer girmez başlayan volatilitenin Fed’i ne kadar endişelendirdiği.
Önce şöyle bir Ağustos ayına geri dönelim. Yine Çin önderliğinde piyasalarda artan volatitile nedeniyle Fed faiz artışı için Eylül’ü pas geçmişti. Ağustos ayı öncesi Eylül ayı ihtimalleri çok yüksekken piyasalarda yaşanan çöküş Fed’i geri adım atmak zorunda bırakmıştı. Eylül’de faiz artırmayan Fed karar metnine piyasalarda yaşanan volatilite ile ilgili şöyle bir ifade eklemişti;
‘Son zamanlardaki global ekonomik ve finansal gelişmeler ekonomik faaliyetleri sınırlayabilir ve enflasyon üzerinde yakın vadede daha fazla baskı yaratabilir.’ 
FOMC üyelerinden daha sonraları gelen açıklamalardan da Fed’in Eylül ayını pas geçmesinin en önemli nedeninin Çin olduğunu anlıyoruz zaten. Çin’de yine benzer bir dengesizlik var 2016 başında. Yuan PBoC’nin müdahaleleri sayesinde az çok bir denge kazanırken borsalarda satış baskısı devam ediyor ve dün gece de Şangay bileşik endeksi son 14 ayın en düşük seviyelerine kadar geriledi.
Bu akşam yayınlanacak olan karar metninde en çok dikkat edeceğimiz nokta Eylül ayındaki ifadeye benzer bir ifadenin bugün karar metninde yer alıp almayacağı. Diğer dikkat edeceğimiz noktalar Fed’in büyüme ve enflasyon ile ilgili değerlendirmeleri. Dördüncü çeyrekte ABD ekonomisinin %1 altında büyümesi bekleniyor. Diğer yandan son Fed toplantısından sonra petrol fiyatlarında yeni bir çöküş yaşandı ve piyasanın uzun vadeli enflasyon beklentileri üzerindeki baskı da artıyor.
Fed’in karar metnine son zamanlarda piyasalarda yaşanan dengesizlikle ilgili bir ifade eklemesi ve enflasyon ile büyüme değerlendirmelerinde daha kötümser görünmesi dolar negatif bir tablo ortaya çıkarabilir. Bu arada Fed bugün ekonomik projeksiyonlar yayınlanmıyor. Yani büyüme ve enflasyon ile ilgili değerlendirmelerini karar metnindeki ilgili ifadelere gelebilecek güncellemelerden takip ediyor olacağız.
Diğer yandan Aralık ayındaki karar metnine çok benzer ve ufak tefek bazı güncellemeler içeren bir karar metni dolar pozitif bir etki yaratabilir. Bu durum son zamanlardaki gelişmelere rağmen Fed’in Mart ayında faiz artışına sıcak baktığı algısına neden olur.
Son olarak bir uyarı yapmakta fayda görüyoruz. 2016 itibariyle Federal Rezerv Bankalar’ın oy verme rotasyonu nedeniyle bu ay oy vermeye başlayacak olan başkanların yerine geçtiklerine nazaran daha şahin olduklarını söyleyelim. Mesela George, Mester ve Bullard gibi daha şahin tonda üyeler oy veriyor bu sene ve bu toplantıda faizleri sabit tutma kararına karşı bir kaç üyeden itiraz gelmesi sürpriz olmamalı. Özellikle George ve Mester’in 25 baz puan faiz artışı istemesi şaşırtmamalı.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.