FOMC Raporu – 27.01.2016

Fed’de Enflasyon ve Global Riskler Kaygısı

FOMC Ocak ayı kararları açıklandı. Beklendiği gibi faiz %0.25 – %0.50 bandında sabit bırakıldı. Karar metninde en dikkat çeken değişiklik yine global ekonomik ve finansal gelişmelerle ilgili bir ifadenin eklenmiş olması. Eylül ayında olduğu kadar olmasa da son haftalarda yaşananlar Fed’i endişelendirmiş gibi görünüyor.
Fed, global ekonomik ve finansal gelişmeleri takip ettiğini, bu gelişmelerin istihdam piyasası, enflasyon ve görünüm üzerindeki etkilerini değerlendirdiğini söylüyor. Diğer önemli değişiklik beklendiği gibi büyüme ile ilgili değerlendirmede. Fed dördüncü çeyrekteki zayıf büyüme performansına atıfta bulunuyor ve büyüme geçtiğimiz yılın sonlarına doğru yavaşlasa da istihdam piyasasındaki şartlar iyileşme devam ettiğine vurgu var.
Enflasyon ile ilgili değerlendirmede ise piyasaların enflasyon beklentilerinde (breakevens) daha fazla düşüş yaşandığını fakat uzun vadeli anket bazlı beklentilerin son aylarda dengeli olduğu ifade ediliyor. Enflasyonun petrol fiyatlarındaki yeni düşüş nedeniyle yakın vadede düşük kalacağına fakat orta vadede petrol etkisinin ortadan kalkmaya başlaması ve istihdam piyasasının daha da güçlenmesiyle %2’lik hedefe doğru yükselmesini bekliyor Fed.
Hem enflasyonun yakın vadede yükselmeyeceğine dair ima hem de global risklerin tekrar değerlendirmeye alınacak kadar yükselmesi nedeniyle Mart ayı faiz artışı beklentisinde olanlar için çok destekleyici bir karar metni değil. Yani nette güvercin tondaki yorumların biraz daha ağır bastığını söyleyebiliriz. Bu nedenle kararların piyasa üzerindeki ilk etkisi dolar negatif oldu. Fakat Mart ayı için önümüzdeki altı haftalık periyotta ABD verilerini, Çin ve üyelerden gelen açıklamaları takip etmeye devam ediyoruz.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.