Piyasa için önemli başka bir haftayı geride bıraktık. Bu önemli haftada neler yaşanmış, hangi veriler gelmiş ve piyasa bunlardan…
Piyasa için önemli başka bir haftayı geride bıraktık. Bu önemli haftada neler yaşanmış, hangi veriler gelmiş ve piyasa bunlardan nasıl etkilenmiş sorularının cevabı için tekrar sizlerleyiz.
Haftanın ilk günü oldukça sakindi. Gece Japonya’dan gelen ticaret verileri dışında önemli bir veri yoktu takvimde. Açıklanan verilere göre Japonya geçtiğimiz ay 0.94 trilyon ile beklentiden daha büyük bir ticaret açığı verdi.
Salı gününe gece Avustralya’dan gelen para politikası kurulu toplantı tutanaklarıyla başladık. Ağustos başındaki toplantıda RBA 25 baz puan faiz indirme kararı almış fakat yeni bir faiz indirimi için piyasanın beklediği sinyali vermemişti. Salı gecesi açıklanan tutanaklarda ise yeni bir faiz indiriminin hala masada olduğunu gördük. RBA yeni bir faiz indiriminin ihtimaller dahilinde olduğunun fakat bunun için acele edilmeyeceği mesajını verdi piyasaya.
Aynı gece konuşan Yeni Zelanda merkez bankası RBNZ başkanı Wheeler’dan da önemli açıklamalar geldi. Wheeler, NZD hala aşırı değerli dedi ve Ekim ayından itibaren konut kredilerinde bazı sınırlamaların devreye gireceğini açıkladı ve NZDUSD’nin hafta boyu baskı altında kalmasına neden oldu Wheeler’dan gelen bu açıklamalar.
TCMB para politikası kararları da Salı günü geldi. Merkez piyasanın büyük bölümü tarafından beklendiği gibi faiz koridorunun üst bandını (gecelik borç verme faizini) 50 baz puan artırarak %7.75’e çıkardı. Zaten beklenen bu faiz artışı USDTRY’nin yeni tarihi rekor seviyeleri görmesini engelleyemedi. Hafta boyu yukarıları zorlamaya devam eden USDTRY, Cuma günü bir ara bankalar arasında 2.00 üzerinde işlem gördü.
Çarşamba günü piyasanın dikkati akşam açıklanacak olan FOMC toplantı tutanaklarındaydı. Son zamanlarda gelen kötü veriler sonrası varlık alımlarının azaltılması Eylül’den sonraya ertelenir diye düşünen ve tutanaklardan bu açıdan bir mesaj bekleyenler hayal kırıklığına uğradı. Tutanaklarda bununla ilgili bir mesaj yoktu fakat Eylül ayında başlayacağına dair de bir mesaj yoktu diyebiliriz. Yine de tutanakların USD üzerindeki net etkisi pozitif oldu.
Çarşamba günün diğer önemli verilerine baktığımızda İngiltere’den gelen ve -1.6 milyar ile beklentiden daha kötü olan kamu net borç rakamları ve ABD’den gelen ve 5.39 milyon ile beklentiden daha iyi gelen ikinci el konut satış verileri dikkatimizi çekiyor. Fakat piyasa FOMC tutanaklarını beklediği için bu verilerin piyasadaki etkisi çok sınırlı oldu.
Diğer bir hatırlanması gereken gelişme ise TCMB’nin kurdaki yükselişe tekrar müdahale etmesiydi. TCMB istisnai günlerde en az 100 milyon dolarlık döviz satım ihaleleri açacağını açıkladı. Yani TRY’yi korumak için bir yandan Türk Lirası likitidasyonunu kısarken diğer yandan da piyasaya en az 100 milyon dolar enjekte edeceğini açıkladı merkez bankası.
Perşembe günü PMI günüydü. Gece açıklanan Çin HSBC flaş imalat PMI 50.1 ile beklentiden daha iyi gelirken Euro Bölgesi PMI verileri de genel olarak beklentiden daha iyiydi. Fransa’nın yaşattığı hayal kırıklığı dışında hem Almanya hem Euro Bölgesi genel PMI verileri beklentiden daha güçlüydü. Euro Bölgesi imalat PMI 51.3, hizmet PMI 51.0 ile beklentiden daha iyi ve son 2 yılın en yüksek seviyelerinde geldi. Böylece ECB’nin yılın ikinci yarısı için çizdiği toparlanma senaryosu veriler tarafından desteklenmeye devam etti. ECB’nin faiz indirimi ihtimalleri de bir kademe daha azaldı bu verilerin ardından.
Öğleden sonra Kanada ve ABD’den önemli veriler açıklandı. ABD haftalık işsizlik başvuruları 336 bin ile beklentiden daha kötü gelirken, Markit flaş imalat PMI 53.9 ile beklentideydi. Kanada’dan ise perakende satışlar %-0.6 ile beklenti altı kaldı ve son zamanlarda Kanada’dan gelen kötü verilere bir yenisini ekledi.
Haftanın son günü de önemli veriler vardı ekonomik programda. Gece Asya seansı sakin geçerken Avrupa ve Amerika seansında gelen veriler piyasada büyük hareketlere neden oldu. İlk olarak sabah İngiltere’den ikinci çeyrek büyüme verisi revizeleri açıklandı. Piyasanın %0.6’lık bir beklentisi vardı, yani öncü veriye herhangi bir revize beklenmiyordu fakat %0.7 ile beklentiden daha iyi geldi ve GBPUSD rallisine neden oldu bu veri.
Öğleden sonra ise ABD’den gelen ve 394 bin ile beklentinin çok altında kalan birinci el konut satışları verisi dikkat çekti. Keskin USD satışları getiren bu veri ALTINın da 1400’lere kadar yükselmesine neden oldu. Öğleden sonra ayrıca Kanada’dan TÜFE verileri geldi ve hem çekirdek hem manşet rakam beklentiden çok farklı değildi.
EURUSD haftaya güçlü başladı ve 1.3450 üzerine kadar çıkarak son 6 ayın en yüksek seviyelerini gördü. FOMC tutanakları sonrası bir miktar gevşese de hem iyi PMI verileri hem de kötü ABD konut verisi sonrası tekrar yukarıları zorladı ve haftayı 1.3380 bölgesinde 50 pips artıda kapattı.
GBPUSD de haftanın ilk günleri güçlüydü ve 1.57 üzerine kadar yükselerek son 2 ayın en yüksek seviyelerini gördü. Hem kar alımları hem FOMC tutanaklarının etkisiyle 1.5530’lara kadar gerileyen GBPUSD, haftalık bazda 50 pipse yakın düştü ve Cuma gecesini 1.5560 bölgesinde kapattı.
FOMC tutanakları sonrası ABD tahvil faizlerindeki artış USDJPY’nin güçlü bir hafta geçirmesini sağladı. Cuma günü gelen kötü konut verisi sonrası bir miktar gevşese de USDJPY haftayı 98.70 bölgesinde kapattı ve haftalık bazda 100 pipsten fazla yükseldi.
0.92 bölgesinden gelen kar alımları ve RBA toplantı tutanakları AUDUSD’nin hafta boyu baskı altında kalmasına neden oldu. Çin’den gelen iyi imalat PMI verisi bu düşüşün hızını bir miktar kesse de AUDUSD haftalık bazda 160 pips düşmekten kurtulamadı.
ALTIN, Cuma gününe kadar 1380 – 1350 bandında bir hareket izledi. FOMC tutanakları sonrası bu bandın altını zorlasa da iyi Çin ve kötü ABD verilerinin etkisiyle bu bandın tekrar üst bölgesine tırmandı. Cuma günü gelen ABD konut verisinin beklentinin çok altına kalması ise ALTINın bu bandı kırarak 1400’e kadar tırmanmasını sağladı. Cuma gecesini 1400 seviyesinin hemen altında, haftalık bazda 17 dolar (170 pips) artıda kapattı ALTIN.
TRY, Hindistan Rupisi, Brezilya Reali, Güney Afrika Randı gibi gelişmekte olan ülke para birimleri geçtiğimiz hafta büyük kan kaybı yaşadılar. TCMB’den gelen faiz artışı ve döviz satım ihaleleri kurdaki yükselişi engellemekten çok yükselişin hızını azaltmaktan başka bir işe yaramadı diyebiliriz. USDTRY Cuma günü bir ara bankalar arasında 2.00 üzerine kadar çıkarak tarihi rekor seviyeleri gördü. Haftayı 1.9850 bölgesinde kapatan USDTRY haftalık bazda 450 pipsten fazla arttı.
Haftanın en çok kazandıranı hiç kuşkusuz USDTRY oldu. Hafta başlarken USDTRY alan bir yatırımcı hafta bittiğinde 450 pipsten fazla artıdaydı. Haftanın en kötüsü ise AUDUSD oldu. 0.92 bölgesinden gelen kar alımları ve RBA tutanakları AUDUSD’nin baskı altında bir hafta geçirerek 160 pipse yakın bir kayıp yaşamasına neden oldu.
Piyasa için zorlu bir haftayı geride bıraktık. DövizDestek üyelerini bu zorlu piyasa koşullarında da yalnız bırakmadı ve anlık haber, analiz ile verdiği yönlerle destek sağlamaya devam etti.