Ukrayna’da yaşanan gerginliğin artarak devam ettiği, ABD, Euro Bölgesi ve İngiltere’den çok önemli verilerin geldiği bir hafta geride kaldı.
Ukrayna’da yaşanan gerginliğin artarak devam ettiği, ABD, Euro Bölgesi ve İngiltere’den çok önemli verilerin geldiği bir hafta geride kaldı. Haftanın tüm önemli gelişme ve verilerini tekrar incelemek üzere sizlerleyiz.
ABD’den gelen verilere baktığımızda karışık bir tablo görüyoruz. CB tüketici güven endeksi, haftalık işsizlik başvuruları, beklemede olan konut satışları ve dayanıklı mal siparişleri gibi veriler beklenti altı kalırken, çekirdek dayanıklı mal siparişleri, Chicago PMI ve birinci el konut satışları beklentiden iyi geldi. Ayrıca Cuma günü açıklanan dördüncü çeyrek öncü büyüme verisinin de %2.4 ile beklentideydi.
Euro Bölgesi’nden çok önemli veriler vardı. Hem Pazartesi günü gelen Ocak ayı TÜFE hem de Cuma günü gelen Şubat ayı flaş TÜFE %0.8 ile beklentiden daha iyi geldi ve önümüzdeki hafta ECB’den faiz indirimi gelme ihtimalini azalttı diyebiliriz. Almanya’dan IFO iş dünyası güven endeksi, işsizlik değişimi ve perakende satışlar gibi veriler beklentiden iyi gelirken, Euro Bölgesi özel sektör kredileri, M3 para arzı ve işsizlik oranı verileri beklentideydi.
İngiltere’den Çarşamba günü 2014 dördüncü çeyrek öncü büyüme %0.7 ile beklentide gelirken, öncü yatırımlar beklentiden daha kötüydü. Ayrıca Salı günü gelen mortgage onayları ve CBI gerçekleşen satışlar beklentiden iyi olduğunu hatırlatalım.
Japonya’dan Cuma gecesi bolca önemli veri geldi ve genel olarak beklentiden daha iyi veriler görüyoruz. Özellikle enflasyon rakamlarının beklentiden iyi gelmesi BoJ’un deflasyondan çıkma mücadelesinde başarılı devam ettiğini gösteriyor diyebiliriz. Ayrıca hane halkı harcamaları, öncü sanayi üretimi ve perakende satışlar gibi veriler de beklentiden daha iyiydi.
Haftanın diğer önemli verilerine baktığımızda en dikkat çeken Cumartesi günü gelen Çin imalat PMI rakamıydı ve endeks 50.2 ile beklentide açıklandı. Ayrıca Cuma günü Türkiye’den gelen ticaret dengesi beklentiden daha iyi gelirken Perşembe gecesi açıklanan Avustralya özel sektör harcamaları beklentiden daha kötüydü.
Geçtiğimiz haftaya yön veren diğer bir gelişme ise Ukrayna’dan yaşanan politik gerginlik ve Rusya’nın Kırım bölgesine askeri bir müdahale yapabileceği endişeleri oldu. Piyasadaki iştahı olumsuz etkileyen bu gerginlik hafta sonuna da taştı. Haberlere göre Kırım’ın Rusya yanlısı lideri bölge asker ve polisinin kontrolünü ele aldığını açıkladı ve bölgede barışın sağlanması için Rusya’dan yardım istedi. Ayrıca içeride başbakana ait olduğu iddia edilen yeni ses kayıtlarının yayınlanması ile yolsuzluk gerginliği tekrar alevlendi ve keskin TRY satışları getirdi fakat TRY verdiklerini daha sonra geri almayı başardı.
Ukrayna gerginliği ile 1.3640’lara kadar gerileyen EURUSD sonrasında hem ABD’den gelen kötü veriler hem de Euro Bölgesi enflasyon verilerinin beklentiden daha iyi gelmesi sonrası büyük bir ralli ile 1.38 üzerine kadar çıktı ve 2014 zirvesini tazeledi. Parite haftayı 1.38 bölgesinde 70 pips artıda kapattı.
GBPUSD haftanın ilk günü gelen keskin satışlarla 1.66 altına geriledi fakat sonrasında ABD’den kötü veriler gelmesiyle yükselişe geçerek 1.6760’lara kadar yükseldi. GBPUSD haftayı 1.6730 bölgesinde, 100 pipsten fazla artıda kapattı.
USDJPY hem piyasadaki risk iştahının daralması hem de ABD’den gelen kötü veriler ve Japonya’dan gelen iyi verilerin etkisiyle satıcılı bir hafta geçirdi. Haftalık bazda 70 pips düşen USDJPY, Cuma gecesini 101.70 bölgesinde kapattı.
ALTIN ise güvenli liman özelliği ile risk iştahının daralmasından olumlu faydalandı ve 1345’lere kadar tırmandı. Sonrasında gelen kar alımları ise sarı metali haftaya başladığı seviyelere düşürdü ve ALTIN haftayı başladığı seviyeler olan 1323 bölgesinde kapattı.
USDTRY hem başbakana ait olduğu iddia edilen ses kayıtları hem Ukrayna gerginliği nedeniyle 2.25’lere kadar tırmanarak son üç haftanın en yüksek seviyelerini gördü. Daha sonra verdiklerinin bir bölümünü geri almayı başaran USDTRY haftayı 2.2’nin hemen üzerinde, 260 pipse yakın artıda kapattı.
Forex Koçu zorlu piyasa şartlarının devam etmesine rağmen Şubat ayında başarılı bir performans gösterdi ve paylaştığı sinyallerde 130 pipse yakın artı yazdı. Siz de bu zorlu piyasada yalnız kalmak istemiyorsanız aramıza katılın ve uzman analistlerimizden koçluk hizmeti alın.