Hareketli bir haftayı geride bıraktık. Dolar/TL 3.00 seviyesini görerek kafalardaki ” Dolar 3.00 olur mu?” soruları da böylelikle cevap bulmuş oldu. FOMC tutanakları sonrası Fed’in Haziran ayında faiz artıracağı beklentilerinin artması ile ALTIN üzerinde de baskı oluştuğuna şahit olduk. Önümüzdeki hafta ise yine önemli gelişmeler bizleri bekliyor olacak.
Pazartesi günü Asya seansında Japonya’dan ticaret dengesi ve flaş imalat PMI (beklenti 48.3) açıklanacak. Açıkçası gelecek olan verilerin USDJPY’de önemli bir etkisi olmasını beklemiyoruz. Gün boyu ise Kanada’da piyasalar kapalı olacak.
10.00’dan itibaren Euro Bölgesi’nden imalat ve hizmetler PMI verilerini takip edeceğiz. PMI verilerinde kötüleşme yaşanması Euro açısından negatif olabilir. Bu yüzden bu saatlerde dikkatler EURUSD paritesinde olacak. Ayrıca Türkiye’den tüketici güveni açıklanacak.
13.15’te FOMC üyesi Bullard’ın konuşmalarını takip edeceğiz. Para politikası ile ilgili açıklamalar USD paritelerine hareketlilik getirebilir.
16.45’te ABD’den flaş imalat PMI (beklenti 51.0) açıklanacak. Gelecek olan verinin pariteler üzerinde etkisinin sınırlı olmasını bekliyoruz.
Salı :
Asya seansında RBA Başkanı Stevens’ın açıklamaları olacak saat 06.05’te. Bu dakikalarda AUDUSD’de hareketlilik yaşanabilir.
12.00’da Almanya ZEW ekonomik hissiyatı (beklenti 12.1) açıklanacak. Gelecek olan veride iyileşme yaşanması EUR açısından pozitif olur.
13.00 İngiltere’den CBI gerçekleşmiş satışlar (beklenti 6) açıklanacak. Açıkçası gelecek olan verinin GPB üzerinde etkisinin sınırlı olmasını bekliyoruz.
14.00’da yurt içinde nefesler tutulacak. TCMB faiz oranı kararını açıklayacak ve bu dakikalarda xxx/TRY paritelerinde hareketliliğe hazır olacağız. Piyasalardaki genel beklenti faiz koridorunun üst bandında indirimin devam edeceği yönünde. Olası bir faiz indirimi kararı sonrası USDTRY’de yükselişlere şahit olabiliriz.
17.00’da ABD’den yeni konut satışları açıklanacak. Beklenti 521 bin. Gelecek olan verinin USD üzerinde çok önemli bir etkisinin olmasını beklemiyoruz.
Çarşamba :
Asya Seansında Yeni Zelanda’dan ticaret dengesi (beklenti 25 milyon) açıklanacak. Beklentiden iyi gelecek olan veri NZD için pozitif olur.
11.00’da Almanya’dan İfo iş iklimi endeksi (beklenti 106.9) açıklanacak. Beklenti altı kalacak olan veri ile EURUSD üzerinde baskı oluşabilir.
14.30’da Türkiye’den kapasite kullanım oranı ve imalat güveni açıklanacak. Önceki verilere göre iyileşme yaşanması TRY için pozitif olur.
17.00’da Kanada Merkez Bankası (BoC) faiz oranı kararını takip edeceğiz. Piyasaların beklentisi faizlerin %0.50 oranınında tutulacağı yönünde ancak para politikası ile ilgili açıklamalar ile USDCAD’de önemli fırsatlar karşımıza çıkabilir.
17.30’da ham petrol stokları. Önceki veri 1.3 milyon olarak açıklanmıştı. Stoklarda artış yaşanması petrol fiyatları açısından negatif olacaktır.
Perşembe :
Asya seansında Avustralya’dan özel yeni sermaye giderleri (beklenti -%3.0) açıklanacak. Beklentiden iyi gelecek olan veri AUD için pozitif olur.
11.30’da İngiltere’den birinci çeyrek ikinci büyüme tahmini açıklanacak. Beklenti önceki veriye göre aynı %0.4. Beklentiden iyi bir büyüme performansı GBP için pozitif olur.
12.15’de FOMC üyesi Bullard’ın konuşmalarını takip edeceğiz. Para politikası ile ilgili gelecek olan açıklamalar paritelere hareketlilik getirebilir.
15.30’da ABD’den çekirdek perakende satışlar (beklenti %0.3) ve haftalık işsizlik başvuruları (beklenti 275 bin ) açıklanacak. Gelecek olan verilerde iyileşme yaşanması ile USD paritelerdeki baskıyı iyice artırabilir.
Cuma :
Asya seansında Japonya’dan Tokyo çekirdek TÜFE (beklenti -%0.4) ve ulusal çekirdek TÜFE (beklenti -%0.4) açıklanacak. Enflasyonda beklenen iyileşme yaşanmaması durumunda BoJ’dan yeni gevşeme adımlarına hazır olmakta fayda var.
15.30’da ABD’den öncü büyüme (beklenti %0.8) açıklanacak. Beklenti üzeri gelecek olan veri USD için son derece pozitif olur.
17.00’da yine ABD’den Michigan tüketici hissiyatı (beklenti 95.7) açıklanacak. Gelecek olan verinin pariteler üzerinde önemli bir etkisinin olmasını beklemiyoruz.