Çok Yoğun Bir Hafta Sonu Oldu
Hafta sonu yoğun geçti. Dünyanın birçok köşesinden önemli açıklamalar geldi. Buna yurt içindeki gelişmeler de dahil. Lafı fazla uzatmadan hemen gelişmelere geçelim.
İsviçre merkez bankası başkanı Jordan bankanın enflasyon öngörülerinin aşağı yönlü risklerle karşı karşıya olduğunu, gerekirse minimum faizleri sınırı olmayan müdahalelerle koruyacaklarını söyledi. Bankanın son müdahalesi 2 Eylül 2012’de gerçekleşmişti. Bu açıklama aslında önemli. EURCHF’de açılışta yükselişler yaşanabilir. Dikkatli olmak gerek.
Japonya merkez bankası başkanı Kuroda ise hükümet ile BoJ arasında zayıf Yen’in ekonomi için iyi olduğu konusunda bir görüş ayrılığı olmadığını savundu. Yen’deki zayıflığın ekonominin temelleri içerisinde kaldığı sürece sorun olmadığını ifade etti. Daha önce de yaptığı bir açıklamaydı. Pek bir değişikliğe neden olması beklenmemeli piyasalarda.
ECB’den Nowotny sadece kaliteli VDMK’ların alınması gerektiğini söyledi. Bu açıklama aslında Dragh’nin daha geniş çapta bir VDMK alma isteğinden biraz daha farklı. Bildiğimiz kadarıyla Draghi, Yunanistan ve Güney Kıbrıs gibi ülkelerde de varlığa dayalı menkul kıymet alımı yapabilmek için kriterlerin esnetilmesini istemişti. Farklı bir ses olarak ortaya çıkmış durumda Nowotny.
Almanya Ekonomik Araştırma Enstitüsü EUR’de yapılacak bir devalüasyonun Euro Bölgesi’nin sorunlarını çözmeyeceğini söyledi. ABD ve AB arasındaki bu gevşeme yarışının hiçbir şey çözmeyeceği kanaatinde olduğunu da ekledi. Japonya’nın da aynı şekilde devalüasyonu denemiş olduğunun altını çizdi. VDMK alımları ile EUR’nin USD karşısında daha fazla değer kaybetmesinin de sermayenin Euro Bölgesinden ABD’ye kaymasını beraberinde getireceğini söyledi. Almanya gevşeme karşıtı tavrını devam ettiriyor.
ECB başkanı Draghi de hafta sonu konuşma yaptı. Genel olarak olumlu bir tavır takındı. G20 zirvesinde yaptığı konuşmasında mali uyumdan kaynaklı büyümedeki düşüşün önümüzdeki dönemlerde yatışacağını, kredi akışında istikrarın gelmekte olduğunu, Euro Bölgesinin uzun sürecek bir düşük enflasyon sürecinde olduğunu, IMF ile deflasyon tanımında ayrıldıklarını, ECB’nin doğrudan kur seviyelerini hedef almadığını, gerekirse daha fazla aracın kullanılabileceğini söyledi. Bu açıklamaları ile Draghi aslında EUR’deki düşük seviyeden çok da rahatsız olmadığını, farklı araçlar derken de yabancı varlık alımı yapabileceklerini ima ediyor olabilir. Bu açıklamalar söyleminde önemli bir değişikliğin olduğunun göstergesi. EURUSD’de hafta açılışında düşüşe neden olabilir. Dikkat edilmesi gerekiyor.
ECB’den Tarullo açıklamalarda bulundu. Buna göre Fed’in küresel büyümede yukarı yönlü risklerden çok aşağı yönlü riskleri gördüğünü söyledi. Para politikası değişikliklerinde bunlar göz ardı edilmemeli ona göre. Ayrıca Fed’in önümüzdeki yıl hiç faiz arttırmama ihtimaline karşı bir plan hazırlanması gerektiğini de ekledi. Bu oldukça önemli bir açıklama. Fed’in hiç faiz artırmayacağı algısı oluşursa USD önemli derecede düşebilir piyasalarda.
Çin’de Başbakan Li’nin ek teşvikler gerektiğini söylemesinin ardından Çin Merkez Bankası çok da büyük bir teşviğe gerek olmadığını belirtti. Bunun nedeni olarak istihdam piyasasının güçlü olduğunu hatırlattı.
Yine Çin’den başbakan Li, Çin’de piyasaların korktuğu gibi bir sert düşüş olmayacağını, bundan kaçınacaklarını ifade etti. Bu durumun da küresel ekonomiye olumlu bir etkisinin olacağını söyledi. Piyasalar için çok da önemli bir gelişme değil. Aynı şeyi söyleyip duruyor zaten.
IMF küresel toparlanmayı artırabilmek için cüretkar önlemlerin alınması gerektiğini söyledi ve hükümetleri çok ani bir şekilde bütçe sıkılaştırmalarına gitmemeleri için uyardı.
Fed’den Evans güçlü doların ve düşük küresel enflasyonun ABD’de fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturduğunu söyledi.
Hindistan merkez bankası başkanı Rajan, Fed’in faiz arttırmaya başlamasıyla gelişmekte olan ülkelerde büyük dalgalanma beklediğini söyledi. Ancak bu durumun dünyanın geri kalanı için iyi olacağını da ekledi. Burada umudunun yatırımcıların makro istikrarın olduğu ülkeleri görmeye çalışmaları ve Hindistan’ın da bu ülkeler arasında yer alması olduğunu da belirtti.
Fed başkan yardımcısı Stanley Fischer yabacı ülkelerdeki büyümenin beklenenden daha az olması durumunda sıkılaştırmayı yavaşlatabileceklerini söyledi. Fed’in normalleşmesinin iyi yönetilmesi gerektiğine değindi.
Türkiye’den de haberler var. Başbakan yardımcısı Babacan önceliğin enflasyonun makul oranlara çekilmesi olduğunu söyledi. Bunun için sıkı maliye politikalarının ve düşük bütçe açığının bu önceliğin en büyük destekçileri olacağını belirtti.
Ekonomi bakanı Nihat Zeybekçi de ihracat odaklı büyümenin aksamayacağını söyledi.
Forex Koçu piyasalarda yaşanan gelişmeleri ayrıntılı olarak sizlere aktarmaya devam edecek.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.