PBoC ve Yunanistan Haftaya Damgasını Vurdu
Piyasalarda hareketliliğin son derece fazla olduğu bir haftayı geride bıraktık. Çin’den gelen verilerin beklenti altı kalması ekonomide ciddi bir yavaşlamanın göstergesi olduğunu söyleyebiliriz. PBoC aylardır ekonomiyi canlandırmak için munzam karşılıklarda ve faizlerde indirime gitti fakat bu hamlelerden beklediği sonucu alamadı. Hafta içinde yuanı devalüe etmesi piyasalara büyük hareketler getirdi. Önümüzdeki günlerde ekonomik göstergelerde bir iyileşme yaşanmaması durumunda PBoC’de ek gevşeme hamleleri gelebilir.
Yurt içine baktığımızda ise koalisyon görüşmelerinde bir sonuç çıkmadı. Bu durum sonucunda TRY üzerinde baskı arttı ve USDTRY yeni tarihi zirveler yükseldi. AKP liderleri ve MHP liderleri yeniden koalisyon görüşmeleri için masaya oturacak. Görüşmelerden yeniden bir sonuç çıkmaması durumunda erken seçime gidilecek ve siyasi belirsizliklerin devam etmesi TRY üzerindeki kırılganlığın önümüzdeki dönemlerde artmasına neden olacak.
Cuma günü Brüksel’de yapılan görüşmelerde kreditörler Yunanistan için 86 milyar euroluk kurtarma paketini onayladılar. Yeni kurtarma programı kapsamında 26 milyar euro önümüzdeki hafta içinde serbest bırakılacak. Bu kurtarma programının başarılı tamamlanacağı konusunda piyasada büyük bir kaygı var. Önümüzdeki dönemde Yunanistan konusunu hala konuşmaya devam edeceğiz.
Medyada çıkan haberlerde İngiltere’de enflasyonun beklenen seviyelere gelmesi durumunda BoE’nin faiz artışını öteleyebileceği ifade edildi. BoE’nin hedeflediği enflasyon %2. Fakat piyasanın beklentisi enflasyonun uzun bir dönem %0.0 civarında ilerleyeceği yönünde.
Önümüzdeki hafta Almanya parlamentosunda yardım paketi programı oylanacak. Geçtiğimiz ay 60 üye yardım paketi için hayır yönünde oy kullanmıştı. Medyada çıkan haberlerde ise IMF’nin yardım programında destek olmak için yer alacağının bir garantisi olmadığı belirtildi.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.