Bu Hafta Bu Verilere Dikkat!
Yine dünyanın dört bir yanından önemli veriler bizi bekliyor bu hafta. Özellikle İngiltere’den gelecek olan verilere baktığımızda GBP pariteleri için bu haftanın çok kritik bir kilometre taşı olacağını görüyoruz. Diğer yandan ABD’den gelen verilerle ikinci çeyrekte durum ne, Çin’den gelecek olan verilerle de PBoC’den yeni gevşeme hamleleri gelecek mi sorularına cevap bulmaya çalışacağız. Ayrıca Euro Bölgesi’nden birinci çeyrek büyüme, bizden ise cari denge ve işsizlik oranı gibi önemli veriler piyasalara hareket getirecek. İşte gün gün dikkat edilmesi gereken veriler;
Pazartesi:
- Öğlen saatlerinde Euro Bölgesi maliye bakanları Eurogroup Zirvesi için Brüksel’de buluşacak. Zirvenin en önemli başlığı tabi ki Yunanistan. Her iki taraf da bu zirvede bir anlaşma ihtimali düşük diyor. Liderlerden gelen açıklamaların iyimserlik/karamsarlık derecelerine bakarak anlaşmanın ne kadar yakın olduğunu anlamaya çalışacağız.
- 14.00, İngiltere merkez bankası BoE kararları açıklanıyor. Merkez bankasının faizlerde ve varlık alım programında bir değişiklik yapması beklenmiyor. Detaylı bir karar metni açıklanmadığı için iki hafta sonraki tutanakları beklemek zorunda kalacağız.
Salı:
- 11.30, İngiltere imalat üretimi (beklenti %0.3), sanayi üretimi (beklenti %0.0). Seçim belirsizliğinin pound için en avantajlı şekilde geride kalmasının ardından beklentiden daha iyi gelebilecek üretim verileri GBPUSD’yi yeni zirvelere taşıyabilir.
- 10.00, Türkiye cari denge, beklenti -4.30 milyar. Petrol fiyatlarının dipten toparlanmasıyla cari dengedeki iyileşme de sona ermeye başlıyor.
- 12.30, Avustralya yıllık bütçe açıklaması. Hükümetin mali planlarını içeren açıklama hükümet gelirleri, giderleri ve yatırımları gibi önemli rakamları içerecek. Demir cevheri fiyatlarındaki keskin düşüş bütçeyi zorlayan bir faktör ve bunun bütçe açığını büyütmesi kredi derecelendirme kuruluşlarını harekete geçirebilir. Diğer yandan yatırımlar konusunda daha eli açık bir bütçe büyümeyi destekleyebilir.
Çarşamba:
- 00.00, Yeni Zelanda merkez bankası RBNZ finansal istikrar raporu. Bankanın enflasyon, büyüme, istihdam gibi önemli ekonomik göstergelerle ilgili son görüşlerini öğreneceğiz. Bu raporun öncekilere göre ayrı bir önemi var. RBNZ son toplantıda nötr duruşunu daha gevşek bir söylemle değiştirmişti. Eğer bu rapor karamsar bir tablo çizerse RBNZ faiz indirimlerine hazırlanıyor algısı yaratabilir. NZD pariteleri için kritik bir an olacak. Ayrıca raporla birlikte başkan Wheeler’ın da bir konuşma yapacağını hatırlatalım.
- 8.30, Çin sanayi üretimi (beklenti %6.1), sabit varlık yatırımları (beklenti %13.6), perakende satışlar (beklenti %10.4). Çin’in hızlı büyüdüğü yıllarda %15 üzerinde artan sanayi üretimi kırmızı alarm vermeye devam ediyor ve merkez bankası PBoC’nin yeni gevşeme hamleleriyle gerilemenin hızını azaltmaya çalışmaktan başka bir çaresi yok gibi görünüyor.
- Sabah saatlerinde sırasıyla Fransa, Almanya, İtalya olmak üzere Euro Bölgesi ülkelerinden birinci çeyrek büyüme rakamları geliyor. Toparlanma hikayesine paralel önceki çeyreğe göre genelde daha yüksek bir büyüme bekliyor piyasa. Beklentiden daha iyi verilerle euro paritelerindeki toparlanma yeni bir etaba başlayabilir.
- 11.30, İngiltere ortalama kazançlar (beklenti %1.7), işsizlik başvuruları değişimi (beklenti -20 bin), işsizlik oranı (beklenti %5.5). İşsizlik oranı beklenen seviyelerde gelirse son 7 yılın en düşük seviyelerine gerilemiş olacak. Genel seçim belirsizliği geride kaldı ve üretim verilerinin yanında iyi istihdam verileriyle GBPUSD bu hafta yukarıda bir kaç önemli direnç seviyesini daha alaşağı edebilir. Kazançlar için ayrı bir parantez açalım; önceki raporlarımızda BoE’nin faiz artışları öncesi reel maaşlarda anlamlı bir kazanç görmek istediğini belirtmiştik, bu nedenle üç gösterge arasında en öne çıkan da ortalama kazançlar olacak bizce.
- 12.30, BoE enflasyon raporu ve başkan Carney konuşması. GBP için başka bir önemli an. Enflasyonun bir süre daha düşük seviyelerde kalmasını fakat yıl sonuna kadar yükselmesini bekliyor BoE. Üç ay önceki sunuma göre petrol fiyatları daha yukarı seviyelerde. Bu nedenle enflasyon konusunda daha iyimser bir BoE görebiliriz. Aşırı düşük enflasyon BoE’nin faiz artışlarını ertelemesine neden olmuştu, biz gerekli şartların 2016 birinci çeyrekte oluşmasını bekliyoruz.
- 15.30, ABD perakende satışlar (beklenti %0.3), çekirdek perakende satışlar (beklenti %0.4). Bu hafta ABD’den gelecek olan en önemli veri seti ve birinci çeyrekteki zayıflama mevsimseldi tezi tekrar teste tabi tutulacak bu verilerle.
Perşembe:
- Almanya, Fransa, İsviçre bankaları resmi tatil nedeniyle kapalı olacak, bu nedenle normalden daha düşük hacimde bir piyasaya hazır olun.
- 15.30, ABD haftalık işsizlik başvuruları (beklenti 271 bin), ÜFE (beklenti %0.1), çekirdek ÜFE (beklenti 0.1). 300 bin altı haftalık işsizlik başvuruları artık standart oldu ve dört aylık ortalamalar da kriz öncesi seviyelerde.
Cuma:
- 10.00, Türkiye üç aylık işsizlik ortalaması, önceki %11.3. Ağustos 2014’de %8.8 seviyesini gören işsizlik oranı o tarihten bu yana yükseliş trendinde. Son sekiz ayın yedisinde yükselen bir işsizlik oranı var ve son olarak geçtiğimiz ay %11.3 ile dört yılın zirvesine tırmanmıştı. Seçim öncesi yatırımların askıya alınmış olması nedeniyle yükseliş trendi devam edebilir.
- 15.30 ve 17.00 arası ABD’den bolca veri var. Önce 5.1 beklentisi ile New York imalat endeksi gelecek. Sonra sanayi üretimi (beklenti %0.1), kapasite kullanım oranı (beklenti %78.4) ve öncü Michigan tüketici güven endeksi (beklenti 96.5) açıklanıyor. Kapasite kullanım oranı dışındaki verilerde önceki aya göre iyileşme bekleniyor. Mevsimsellik savı için başka bir test. İyi veriler birinci çeyrekteki zayıflamanın geçici olduğu fikrini destekler.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.