Ekonomik Takvim Bu Hafta da Dopdolu
ABD, Çin, İngiltere ve Türkiye’den önemli veriler bekliyor bizi bu hafta. Ayrıca Cuma günü gelen ABD istihdam verilerini de fiyatlamaya devam edecek piyasa. Gelin hep beraber hangi gün hangi önemli veriler geliyor inceleyelim;
Pazartesi
Günün en önemli verisi Çin ticaret dengesi. Kesin bir saati yok fakat genelde sabaha karşı dört gibi açıklanıyor. Kasım ayında 44.3 milyarlık bir ticaret fazlası beklentisi var. Beklentiden iyi veri risk iştahı için pozitif. AUD, NZD, TRY gibi para birimlerini destekleyebilir. Kötü veri ise tam tersi bir etki yaratacaktır.
1.50, Japonya cari denge (beklenti 0.46 trilyon), final büyüme (beklenti %-0.1). Büyüme verisine yukarı revize bekliyor piyasa, cari fazlanın ise son 15 ayın en yüksek seviyesine yükselmesini. JPY için çok önemli veriler, özellikle büyüme verisine gelecek olan revizeye dikkat.
10.00, Türkiye sanayi üretimi, beklenti %3.5. Lira için önemli bir veri, USDTRY’de hareketlenmelere neden olacaktır.
17.00, ABD’den istihdam piyasası koşulları endeksi. Fed’in yayınladığı bu veri 19 istihdam göstergesinden oluşuyor ve istihdamdaki son durum ile ilgili önemli bilgiler veren bir endeks. Cuma günü gelen veriler sonrası geçtiğimiz ay 4 olarak açıklanan bu endekse artış görebiliriz.
Salı
2.30, Avustralya NAB iş dünyası güven endeksi. Önceki ay 4 gelen endeks özel sektörün genel ekonomik durum ile ilgili görüşleri konusunda bilgi verecek piyasaya. Önceki aya göre yükseliş AUD pozitif, düşüş ise negatif olabilir.
11.30, İngiltere imalat üretimi (beklenti %0.2), sanayi üretimi (beklenti %0.3). Bu haftanın İngiltere’den gelecek olan en önemli verileri. Ekim ayına ait veriler, yani güncelliğini biraz yitirmiş veriler fakat yine de beklentiden farklı gelmesi durumunda tüm GBP paritelerinde keskin hareketler getirecektir.
17.00, ABD JOLTS iş hacmi, beklenti 4.81 milyon. Kasım ayına ait istihdam verileri Cuma günü gelmişti, JOLTS verisi Ekim ayına ait. Bu nedenle yine güncelliğini yitirmiş bir veri fakat beklentiden çok farklı gelirse piyasaya hareket getirme potansiyeli var.
Çarşamba
3.30, Çin TÜFE (beklenti %1.6), Çin ÜFE (beklenti %-2.3). Çin’de TÜFE’nin önceki ayla aynı seviyede kalması bekleniyor fakat beklenti altı bir rakam dünyanın ikinci büyük ekonomisinde de düşük enflasyon endişelerini artırabilir ve PBoC’nin daha fazla gevşeme hamlesine gideceği beklentilerini güçlendirir.
10.00, Türkiye üçüncü çeyrek büyüme, beklenti %3.0. Türk lirası için çok önemli bir veri tabi ki ve EURTRY, USDTRY gibi TRY paritelerinde keskin hareketlere hazır olun.
11.30, İngiltere ticaret dengesi, beklenti -9.5 milyar. Beklentiden farklı bir rakam başta GBPUSD ve EURGBP olmak üzere tüm GBP paritelerine hareket getirebilir.
21.00, ABD federal bütçe dengesi, beklenti -79.6 milyar. ABD’den son beş ayın en düşük bütçe açığı bekleniyor.
22.00, Yeni Zelanda merkez bankası RBNZ para politikası kararlarını açıklıyor. RBNZ’nin faizleri %2.50 seviyesinde sabit tutması bekleniyor. Basın toplantısında başkan Wheeler’in söyleyecekleri tüm NZD paritelerine hareket getirecektir. Önceki toplantıda daha fazla sıkılaştırma referansını bırakmıştı RBNZ ve mevcut kur seviyelerinin makul ve sürdürülebilir olmadığını söylemişti. NZDUSD şu anda bu açıklamaların geldiği seviyelerin biraz altında fakat RBNZ’yi memnun edecek bir düşüş yaşandığını söyleyemeyiz.
Perşembe
1.50, Japonya çekirdek makine siparişleri (beklenti %-1.7), üçüncül sanayi faaliyetleri (beklenti %-0.1). Japonya’da üretici tarafında işlerin nasıl gittiğini göreceğiz. USDJPY, EURJPY, GBPJPY gibi yen paritelerinde hareket görebiliriz.
2.30, Avustralya istihdam değişimi (beklenti 15.2 bin), işsizlik oranı (beklenti %6.3). İşsizlik oranının Ağustos ayı hariç son yılların en yüksek seviyelerine tırmanması bekleniyor. Beklentiden kötü veriler daha fazla bankayı RBA’dan faiz indirimi bekleyenler takımına dahil edebilir.
10.00, Türkiye cari denge, beklenti -1.86 milyar. Türkiye ekonomisi için enflasyon ile birlikte en önemli verilerden biri ve yerel piyasaya hareket getirecektir.
10.30, İsviçre merkez bankası SNB para politikası kararlarını açıklıyor. SNB’nin faizleri sabit tutması ve EURCHF 1.20 tabanını savunmaya devam etmesi bekleniyor. EURCHF 1.20 tabanına bu kadar yakınken oldukça gevşek tonda bir SNB ve Jordan görebiliriz.
12.15, ECB ikinci TLTRO operasyonu sonuçlarını açıklayacak. Eylül ayındaki ilk operasyonda bankalardan gelen talep beklenti altı kalmıştı. Yine beklenti altı bir rakam Draghi’nin QE için elini güçlendirecek.
15.30, ABD çekirdek perakende satışlar (beklenti %0.1), perakende satışlar (beklenti %0.3), haftalık işsizlik başvuruları (beklenti 299 bin). ABD’den haftanın en önemli verileri. Cuma günü beklentiden daha iyi gelen Kasım ayı istihdam verileri sonrası bu verilerin de beklenti üzeri gelme riski var bizce.
Cuma
7.30, Çin sanayi üretimi (beklenti %7.6), sabit varlık yatırımları (beklenti %15.8), perakende satışlar (beklenti %11.5). Günün yönünü belirleyecek önemde veriler. Beklenti altı rakamlar PBoC’yi daha fazla parasal gevşemeye itebilir. Beklenti üzeri veriler ise risk iştahını destekler, AUD, NZD, TRY gibi para birimleri için pozitif olur.
12.00, Euro Bölgesi sanayi üretimi, beklenti %0.2. Ekim ayına ait bir veri olduğu için piyasa üzerindeki etkisi sınırlı kalabilir. Yine de takipte olacağız.
15.30, ABD ÜFE (beklenti %-0.1), çekirdek ÜFE (beklenti %0.1). Her ne kadar Fed PCE fiyat endeksine daha fazla önem verse de ÜFE rakamları da önemli bir enflasyon göstergesi ve beklentiden farklı rakamlar piyasaya hareket getirecektir.
16.55, ABD öncü Michigan tüketici güven endeksi, beklenti 89.6. Beklentide gelirse yedi yılın en yüksek seviyelerine tırmanacak bu veri. Haftanın son önemli verisi ve kapanışı etkileyebilir.
Forex Koçu, Aralık ayına çok iyi başladı. Geçtiğimiz hafta sinyal ve stratejilerimizde toplam 200 pips üzerinde artı yazdık. Üyelerimiz arasına katılarak platformumuzun sunduğu eşsiz hizmetlerden yararlanabilir ve başarılı sinyal/stratejilerimize eşlik edebilirsiniz.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.