Haftanın Fırsatları! (21 – 25 Ocak Haftası Özeti)

Bakalım önümüzdeki hafta neler var, neler yok, ne fırsatlar karşımıza çıkacak..

Döviz Destek için müthiş güzel geçen bir haftanın ardından piyasa yenisine merhaba diyecek. Son haftalardaki hareketli piyasanın bu hafta da devam etmesini, hatta verilerin önemi sebebiyle çok daha hareketli bir hafta olmasını bekliyoruz.

Japonya Merkez Bankası’nın merakla beklenen faiz kararı, İngiltere büyümesi, Çin, Avrupa, ABD flaş pmi verileri… Çok önemli ve yatırımcı beklentisini hemen her para birimi için derinden etkileyecek veriler var…

ABD’de şirket bilançoları döneminin devamı da piyasaları etkileyecek bir diğer unsur olacak.

Gelin programda neler var gün gün inceleyelim;

Pazartesi:

Piyasanın en ve belki de tek sakin günü. ABD, Martin Luther King günü sebebiyle tatil, Avrupa’dan Eurogroup toplantısında ise Yunanistan’a yardım diliminin serbest bırakılması ve yeni Eurogroup başkanının seçilmesi kesin gözüküyor.

Salı: 

Japonya Merkez Bankası’nın faiz kararı sabaha karşı açıklanacak ve piyasa beklentileri sebebiyle USDJPY için büyük hareket yaratacağını söyleyebiliriz rahatlıkla. %2 enflasyon hedefinin ilanı ve bu hedefe ulaşıncaya kadar sınırsız varlık alımı yapma taahhütü vereceği beklentisi hakim.

11.30’da İngiltere kamu borçlanması verisi bütçe hedefleri açısından önemli olduğu için GBP açısından da oldukça önemli olacak. Geçtiğimiz ay 15.3 milyar Gbp açık vardı, bu sefer 13.4 milyar Gbp bekleniyor.

12.00: Almanya Zew yatırımcı güven endeksi EURUSD için hareketli dakikalar getirecek. Risk iştahını etkileyeceği için diğer pariteler açısından da önemli bir veri. Endeksteki düzelmenin devamı, 6.9’dan 12.2’e yükselmesi bekleniyor.

15.30: Kanada perakende satışların önceki aya göre çok ufak bir artış gösterdiği tahmin ediliyor. Geçen ayki büyük artıştan sonra olumsuz sayılmaz…

17.00: ABD’de ikinci el konut satışları verisinde piyasa geçen aya göre daha iyi rakam bekliyor yine. ABD ekonomisinde şu anda yükselişin başını çeken konut sektörüne yatırımcıların büyük bölümü bel bağlamış durumda. Bu yüzden piyasanın genel yönünü etkileyebilecek bir veri.

Günün son önemli gelişmesi ise 20.00’da Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin konuşması olacak.  Piyasa faiz politikasına yönelik işaretler arayacak…

Çarşamba:

Gecenin en önemli verisi 02.30’daki Avustralya tüketici fiyat endeksi olacak. 5 Şubat’taki faiz kararını direkt etkileyecek bir veri.. AUD büyük dalgalanma yaşayacak. Önceki çeyreğe göre %0.4 artış bekleniyor.

11.30’da GBP için hareketli dakikalar başlıyor… Hem merkez bankasının son faiz toplantısının tutanakları açıklanacak hem de işsizlik oranı ve işsizlik başvuruları değişimi verileri açıklanıyor… Son dönemde istihdam verileri olumlu veriler arasındaki tek verilerdi diyebiliriz. Devamı gelecek mi gelmeyecek mi, Gbp açısından kritik…

17.00’da Kanada Merkez Bankası’nın faiz kararı gelecek. Değişiklik beklenmiyor ama faiz kararı metni CAD için önemli. 

Perşembe:

01.50’de Japonya ticaret dengesinin açıklanmasının ardından 03.45’te Çin HSBC flaş imalar pmi açıklanıyor. Geçtiğimiz ay 51.5’e yükselen endeks piyasa iştahını büyük ölçüde etkileyecek.

Özellikle AUDUSD ve NZDUSD için hareket yaratacak olsa da tüm pariteler üzerinde belki de gün sonuna kadar etkide bulanabilecek bir veri.

10.00-11.00 arasında Fransa, Almanya ve Euro Bölgesi imalat ve derviş sektörü pmi verileri açıklanınca EURUSD başta olmak üzere tüm piyasada büyük bir hareket göreceğiz. Beklenen iyileşme devam edecek mi etmeyecek mi sorusunun cevabı piyasada alım veya satım olarak karşılık bulacak. Beklentiler yine zayıf ama yine önceki aya göre daha iyi…

15.30’da ABD haftalık işsizlik başvuruları önemli bir soruya cevap verecek. Geçen haftanın rakamı 335 bin mevsimsel düzenleme sebebiyle mi o kadar düşük geldi yoksa gerçekten büyük bir düşüş var mıydı işsizlik başvurularında? Bu hafta için beklenti yine 360 bin civarında. 

FED’in son kararları sebebiyle piyasanın daha yakından takip ettiği bir veri olduğunu söyleyebiliriz haftalık işsizlik başvurularının. ALTIN, USDJPY, EURUSD, AUDUSD açısından fırsatlar yaratacak bir veri.

16.00’da bu kez ABD’den gelecek flaş imalat pmi verisi. Beklenti 54.2’den 53.2’ye düşüş. Ama 50 seviyesinin üstünün sektörel büyümeye işaret ettiğinin altını çizelim.

Cuma:

01.30 Japonya ulusal ve Tokyo tüketici fiyat endeksi verileri uzun bir aradan sonra ilk defa JPY’yi (hem de belki de önemli şekilde) etkileyecek. Deflasyonla mücadele birinci hedef olduğu için veri ne kazar zayıfsa Jpy için o kadar olumsuz olur diyebiliriz. 

11.00’da Almanya Ifo endeksinde tıpkı ZEW endeksi gibi artış açıklanması bekleniyor. 11.30’da ise GBP açısından endişe ile beklenen 4. Çeyrek büyümesi geliyor. %0.1 daralma bekleniyor ama bazı finansal kuruluşları %0.2 hatta %0.3 daralma beklediklerinin altını çizelim.

15.30’da Kanada tüketici fiyat endeksi CAD verilerini etkileyecek. %0.2 düşüş bekleniyor.

Haftanın son önemli verisi 17.00’da ABD’den gelecek yeni konut satışları verisi olacak. Geçtiğimiz ay 377 bin açıklanan veri için yine olumlu beklenti var; 383 bin… Risk iştahını etkileyecek bir veri olduğu için ALTIN, EURUSD, AUDUSD ve USDJPY gibi emtia ve pariteler için haftanın son hareketini görebiliriz bu veri ile.  

Kısacası, yine fırsatlarla dolu bir haftaya giriyoruz. Pazartesi dışında her gün çok yoğun veri akışı olmasının yanında, gelecek verilerin önemli veriler olması hareketli bir hafta göreceğimizin göstergesi. Biz de bu hareketli hafta boyunca yine anlık analiz ve yorumlarımızla üyelerimizin yanında olacağız.
    
Tüm üyelerimize bol kazançlı bir hafta diliyoruz!

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.