Japonya’da devam eden tatil nedeniyle borsaların kapalı olduğu günde Asya borsalarındaki genel hava satıcılıydı. Avustralya ASX endeksi %1.55, Güney Kore KOSPI %0.50, Hong Kong HS %0.86 ekside kapanırken Çin endekslerinde de %0.05 ile %0.30 arasında bir kayıp görüyoruz. Asya seansının öne çıkan gelişmeleri Yeni Zelanda birinci çeyrek istihdam raporu ile Atlanta Fed başkanı Dennis Lockhart’ın yaptığı konuşma.
Yeni Zelanda’da birinci çeyrekte işsizlik oranı %5.4’den %5.7’ye yükselirken istihdam %1.2 ile beklentinin iki katı hızda büyümüş. Yani ekonominin daha fazla istihdam yaratmasına rağmen işsizlik oranı yükselmiş. Sadece bu iki veriye bakarak aslında tam tersi bir durumun söz konusu olması gerektiğini düşünebiliriz.
Tabi eğer aynı dönemde iş aramaya başlayanların sayısı istihdamdaki artışı geçmezse. Yeni Zelanda’da olan tam da o. İş gücüne katılım oranı önceki çeyrekte %68.4 iken 2016 birinci çeyrekte piyasa %68.6 beklerken %69.0’a yükselmiş. Yani hem bir önceki çeyreğe göre hem de beklentilerden daha fazla kişi aktif bir şekilde iş aramaya başlamış. İş gücündeki artış istihdamdaki artışı geride bırakınca maaşlarda da %0.3 ile beklenti altı bir yükseliş gerçekleşmiş.
İş gücüne katılım oranındaki artış daha önce çeşitli nedenlerle iş aramayı bırakanların tekrar iş bulma konusunda iyimserleştiğini gösterdiği için ekonomi ile ilgili pozitif bir sinyal aslında. Bu nedenle istihdam raporunun nette negatif bir olduğunu söyleyemeyiz.
Dünkü dolar fırtınasından NZDUSD de payına düşeni almış ve 0.7050’lerden 0.6910’lara kadar gerilemişti. İstihdam raporunun ilk andaki tepki dışında ciddi bir harekete neden olmadığını görüyoruz. Yani işsizlik oranındaki yükselişi bahsettiğimiz nedenden doları piyasalar pek negatif karşılamamış.
İstihdam raporundan bağımsız RBNZ’nin zaten önümüzdeki aylarda faiz indirmesi bekleniyordu. Bunda bir değişiklik yok. Kurlarda yükselişin devam etmesi bu faiz indirim ihtimalini daha artırır. 0.68 – 0.6780 NZDUSD için kader belirleyici destek bölgesi. Bu bölgenin kırılmasıyla birlikte ilk aşamada 0.6750 sonra da 0.6550’lere kadar gerileme kademeli olarak devam edebilir. 0.7150 – 0.70 bölgesi ise yükselişlerde tavan olacak ve uzun vadeli satış için ideal bir bölge bizce.
Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart yaptığı konuşmada faiz artışı için Haziran ayı tamamen masadan kalkmadı derken o toplantıdan bir hafta sonra yapılacak olan İngiltere’nin AB’den Çıkış (Brexit) referandumuna dikkat çekti. Bu referandumun volatiliteyi artırabileceğini söyleyen Lockhart Haziran faiz artışı konusunda kararsız olduğunu belirtti.
Daha önce de dikkat çektiğimiz gibi sadece Brexit değil OPEC toplantısı ve İspanya seçimleri de Haziran ayı içerisinde volatiliteyi artırabilecek diğer unsurlar. Ayrıca şu an piyasanın gündeminden düşmüş olan Grexit riski de yine Haziran ayı ile birlikte piyasaların odağına kaymaya başlayabilir. 7 Haziran’da Yunanistan’ın IMF’ye 300 milyon euro civarı bir kredi borcu geri ödemesi var. Temmuz’da ise IMF ve ECB’ye toplamda 3 milyar euroluk bir borç ödemesi yapması gerekecek. Yani Yunanistan ve kreditörler arasında haftalardır süren görüşmelerden Haziran’ın ilk haftasına kadar bir sonuç çıkmaması geçtiğimiz sene yaz aylarının bir dejavusunu yaşatabilir piyasalara.
FOMC’nin son toplantıda Haziran için yeşil ışık yakmamasının nedenlerinden biri de bu saydığımız risklerin Haziran ayında piyasalarda volatiliteyi artırma potansiyelinin olması. Fed zaten kaynayan kazana bir de kendisi tuz atmak istemeyecektir.