Önümüzdeki hafta piyasada hangi önemli gelişmeler var, gün gün inceledik…
Ekonomik veriler açısından çok verimli olmayan bir haftayı geride bıraktık, piyasa temposu da bu sebeple biraz düşüktü. Ama önümüzdeki hafta gelecek önemli verilerle tempo da artacak.
ABD ve İngiltere büyümeleri, Çin ve Euro Bölgesi pmi verileri, ABD dayanıklı mal siparişleri, Avustralya tüfe ve Japonya Merkez Bankası faiz kararı ekonomik takvimde ilk dikkat çeken veriler.
Gelin programda neler var gün gün inceleyelim;
Pazartesi:
Ekonomik takvimdeki tek boş gün diyebiliriz. 17.00’da ABD 2. el konut satışları günün tek önemli verisi. 4.98 milyondan 5.02 milyona yükseliş bekleniyor. Günün tek verisi olduğu için piyasaların tepkisi düşük olmayacaktır veriye.
Salı:
04.45’te Çin HSBC flaş imalat pmi ile başlıyoruz güne. 51.6’dan 51.4’e inmesi beklenen veri piyasadaki risk iştahı açısından belirleyici olacak ve her zamanki gibi en sert tepkiyi AUD ile NZD para birimleri verecek.
10.00-11.00 arası Fransa, Almanya ve Euro Bölgesi’nden imalat pmi verileri gelecek. Geçtiğimiz aya göre daha iyi veriler bekleniyor ama yine de özellikle Fransa için olan beklentilerin oldukça düşük olduğunun altını çizelim. EURUSD’de fırsat yaratacaktır pmi verileri.
11.30 ve 13.00’da İngiltere’den sırasıyla kamu net borçlanması ve CBI sanayi siparişleri verileri gelecek. Kamu borçlanmasında önceki aya göre büyük artış beklenirken CBI verisinde -15’den -14’e ufak bir yükseliş bekleniyor. Yani veriler için beklentiler çok parlak değil. GBPUSD açısından hareket getirecek veriler ama piyasa için Euro Bölgesi verileri daha önemli olacaktır.
17.00’da ABD’den bu kez yeni konut satışları verisi geliyor. 411 binden 419 bine ufak bir yükseliş bekleniyor.
Çarşamba:
00.00’da Yeni Zelanda Merkez Bankası faizi %2.5’te sabit bırakacak ama faiz kararı metni NZD’de dalgalanma yaratacaktır.
04.30’da açıklanacak Avustralya tüketici fiyat endeksi RBA’nın faiz kararını etkileyeceği için AUD açısından oldukça önemli. Önceki çeyreğe göre %0.7 artış bekleniyor enflasyonda.
11.00’da Almanya IFO iş dünyası güven endeksi verisi EURO için hareket getirecek. 106.7’den 106.4’e düşmesi bekleniyor ama ZEW verisindeki sert düşüşü göz önüne alırsak daha büyük bir düşüş beklemek daha doğru olur
.
15.30’da dayanıklı mal siparişleri ABD ekonomisi için önemli bilgiler verecek bu açıdan piyasa için müthiş önemli. Geçtiğimiz hafta önemli ABD verisi yoktu ve piyasa ABD’deki yavaşlama ne durumda diye oldukça merak ediyor.
Geçtiğimiz ayki %5.6’lık yükselişten sonra bu kez %2.8’lik düşüş bekleniyor manşet veride. Çekirdek veride ise %0.5 artış bekleniyor. USDJPY, ALTIN, AUDUSD başta olmak üzere tüm piyasayı etkileyecek önemli veriler…
Perşembe:
11.30’da İngiltere’nin 2007 krizi sonrası 3. kez resesyona girip girmediğini göreceğiz. Geçtiğimiz çeyrekte %0.3 düşen GSYH’nin bu yılın 1. çeyreğinde %0.1 artmış olduğu tahmin ediliyor.
Eğer negatif bir rakam gelirse İngiltere teknik olarak yine resesyona girmiş olacak. Tabi bu veriye daha sonra birkaç defa revize geleceğini de belirtelim. Yine de GBP için oldukça önemli anlar olacak.
15.30’da ABD haftalık işsizlik başvuruları geçtiğimiz hafta ile aynı, yani 352 bin bekleniyor. Genel olarak USD endeksini etkileyecek bir veri.
Cuma:
01.45’te açıklanacak Yeni Zelanda ticaret dengesinden sonra 02.30’da Japonya enflasyon verileri var. Japonya’nın neredeyse tüm ekonomi politikası enflasyon yaratmak üzerine kurulduğu için verilerin önemli olduğunu tekrar anlatmaya gerek yok. -%0.4 ile yine negatif enflasyon göstermesi bekleniyor verilerin.
05.30-07.30 arasında Japonya Merkez Bankası’nın faiz kararı gelecek ama geçtiğimiz toplantıda açıklanan agresif parasal gevşeme hamlelerinden sonra bu toplantıda yeni bir hamle beklenmiyor. Mevcut politikaların devamı kararı çıkacaktır.
Avrupa seansında çok önemli veriler yok. 11.00’da İsviçre Merkez Bankası Jordan’ın konuşmasının başlaması anında Euro Bölgesi para arzı ve özel krediler verileri gelecek ama piyasada çok hareket yaratmayacak veriler olduğunu belirtelim.
15.30’da ise günün en önemli verisi açıklanacak; ABD 1. çeyrek büyümesi… Bu verinin de ilk hesaplama olduğunu ve sonrasında bir dizi revizeden geçeceğini belirtelim ama ilk açıklamalar her zaman piyasayı en çok etkiler. Geçtiğimiz yılın 4. çeyreğindeki %0.4’lük ufak büyümeden sonra bu kez %3 gibi iyi bir rakam bekleniyor.
ABD büyümesinin borsalar ve tahvil piyasası ile beraber USD’de de büyük hareket yaratacağını görmek zor değil. ALTIN ve USDJPY veriye en sert tepkiyi verirler. Kısacası haftanın son günü de bol fırsat yaratacak.
16.55’te Michigan tüketici güven endeksine gelecek revize ile haftayı kapatıyoruz. Büyüme verisinden sonra tüketici güveni revizesi oldukça arka planda kalacaktır ama 72.3’ten 74.3’e revize edilmesinin beklendiğini belirtelim.
Hareketli, güzel bir hafta olacak, tüm üyelerimize bol kazançlı bir hafta diliyoruz!