Şahin FED Piyasaları Hareketlendirdi – 1 Şubat 2018

Geride bıraktığımız haftanın üçüncü işlem gününde piyasada volatilite oldukça yüksekti. Özellikle gözler ABD tarafından gelecek faiz oranı kararındaydı. Fed beklendiği gibi faiz oranında herhangi bir değişiklik yapmadı ve %1.50 de sabit tuttu. Faiz kararının açıklanmasıyla piyasada çok fazla bir hareket yaşanmazken karar ile birlikte açıklanan FOMC metninde yer alan ibareler özellikle Doları destekler nitelikteydi. Mart ayından başlayarak kademeli üç faiz artışı beklendiğini vurgulayan FED’in ayrıca enflasyon vurgusu da önemliydi. Bahar aylarında %2 enflasyon hedefine ulaşılabileceğini ön gören Fed ile ABD hisselerinde yukarı yönlü sert atakları takip ettik. Nispeten karar metninin piyasada şahin olarak algılanmasıyla beraber EURUSD paritesinde 1.2385 seviyelerine kadar gevşemeler izledik. Ayrıca Yellen’ in Fed başkanı olarak yaptığı son toplantı olduğunu ve Fed’ in yeni başkanı Powell’ın şubat ayı içerisinde yeni Fed başkanı olarak göreve başlayacağını belirtelim.

Şahin gelen metinden sonra pariteye bakacak olursak belirttiğimiz gibi 1.2385 seviyelerine kadar gerileyen EURUSD paritesi haftanın dördüncü gününde kayıplarını geri aldı ve 1.2420 seviyelerinde işlem görmekte. Ayrıca dün Almanya tarafından gelen olumlu işsizlik rakamları da Euroyu desteklemekte.  Bugün veri anlamında PMI günü diyebiliriz. Almanya’dan gelecek olan İmalat Satın Alma Endeksi verisi Avrupa bölgesi için oldukça önemli. Teknik olarak baktığımızda yukarı yönlü hareketlenmelerin devamında 1.2462 ve 1.2513 seviyeleri önemli direnç noktaları. Geri çekilmelerde ise 1.2374, 1.2336 ve 1.2248 seviyeleri pariteye destek olmaya çalışacaktır.

Yurt içerisine baktığımızda ise içerde Afrin operasyonun etkisi ve gelen haber akışı piyasaya yön vermeye devam ediyor. Siyasilerin açıklamaları ekonomik datalardan daha çok piyasayı etkilemekte. Özellikle Almanya  tarafından Türkiye’nin Avrupa Birliğiyle ilişkileri ile ilgili gelen olumlu açıklamalar piyasaya bir nebze pozitif yansıdığını söyleyebiliriz Fakat Fransa’dan Macron’ un operasyon ile ilgili olumsuz açıklamalar piyasada biraz gerginlik yarattı diyebiliriz. Bugün veri anlamında Türkiye İmalat PMI datasını karşılıyor olacağız. Bu veri esnasında Özellikle USDTRY ve EURTRY paritelerinde volatilite yükselebilir. Dün TL’nin dolar karşısında değer kazandığını ve paritenin 3.7470 seviyelerine kadar geri çekildiğini izledik. Geri çekilmelerin devamında 3.7400 ve 3.7256 seviyeleri önemli destek noktaları olarak önümüze çıkıyor. Yukarı yönlü ataklarda ise 3.7746 , 3.7948 ve 3.8294 seviyeleri önemle takip etmemiz gereken direnç seviyeleri.

Belki de Fed açıklamalarına en sert tepki veren enstrüman değerli metal altın oldu. Metin esnasında 1332.52 seviyesine kadar sert bir geri çekilme yaşandı. Daha sonrasında bu seviyeden destek alan sarı metal gelen alışlar ile birlikte tekrardan 1347 seviyelerine kadar sert ataklar yaptı. 1347 – 1332 gibi geniş bir bantta sert hareketler yapan altının FED’ in şahin tutumuna rağmen tekrardan 1350 seviyelerini zorlaması önemli. Zira yüksek ABD tahvillerine rağmen bu seviyelerde kalan altında önümüzde ki günlerde daha yukarda fiyatlanmalar izleyebiliriz. Bu ataklarda yukarıda takip etmemiz gereken direnç seviyeleri 1350.82 ve 1356.66. Geri çekilmelerde ise 1335 ve 1332.52 destek seviyeleri takip edilmesi gereken önemli seviyeler.

GBPUSD; Direnç; 1.4241 Destek; 1.4130, 1.4070

Brent Petrol; Direnç;70.54, 69.45 Destek; 68.73 , 68.13

 

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.