Haftanın beşinci işlem gününün sonlarına yaklaşırken piyasalar kısmen hareketli bir gün geçirdi diyebiliriz. Genel olarak haftanın diğer günlerine baktığımızda aklımızda kalanlar kuşkusuz Amerika kanadında halen devam etmekte olan Rıza Sarraf davası, yine ABD’den gelen büyüme oranları, hafta içerisinde Fed Başkanı Janet Yellen’ın konuşması ve Vergi reformuna yönelik atılan adımlardı. Hafta ortasında Amerika’dan gelen üçüncü çeyrek büyüme verisi beklentilerin üzerinde revize edilmiş ve dolarda kısmen toparlanma eğilimleri yaşatmıştı. Bununla birlikte Fed Başkanı Janet Yellen önce ki konuşmalarına paralel olarak bir konuşma gerçekleştirdi ve sağlıklı istihdam piyasasını sürdürmek ve enflasyonun stabilize olması açısından federal fonlama oranlarında kademeli artışların uygun olmasını beklediğini dile getirdi. Haftanın TL kanadını etkileyen en önemli gelişmelerinden biri ise Rıza Sarraf davası idi. Hafta içerisinde Sarraf’ın suçlamaları kabul ettiği ve Halkbank eski GMY.’na karşı tanıklık edeceği belirtilmişti. Halen sürmekte olan davada gelebilecek olan açıklamalar TL üzerinde baskı unsuru olarak kalmaya devam ediyor. Hafta içerisinde takip ettiğimiz bir diğer gelişme ise Viyana’da bakanlar düzeyinde katılım ile gerçekleşen OPEC toplantısıydı. Arz kısma anlaşmasının 2018 yılının sonuna kadar uzatılması yönünde bir karar alınması beklenen toplantıda, beklentiler doğrultusunda 2018 yılının sonuna kadar uzatılması kararı çıktı. Son günlerde pozitif gelişmeler yaşayan petrol fiyatlarına ise bu karar olumlu yansıdı.
Gün içerisinde yaşanan gelişmelere baktığımızda ise İTO’nın açıkladığı İstanbul perakende fiyatları takip ettik. Açıklanan veriye göre kasım ayında aylık %1.19 oranında bir artış yaşandı. Bununla birlikte İmalat PMI verisi kasım ayında önce ki aya göre yükseliş göstererek 52.9 olarak gerçekleşti. Bir önce ki ay ise veri 52.8 oranında karşımıza çıkmıştı. Bu veri ise bize üst üste dokuz aylık bir iyileşme sürecinin sürdüğünü gösteriyor. Ek olarak 3 yıl içerisinde ki yaşanan en uzun aralıksız büyüme trendi oldu. Gün içerisinde dalgalı seyir izleyen USD/TRY paritesini incelemeden önce Amerika kanadında yaşananlara göz atalım. Yıl sonuna kadar vergi reformunun yasalaşmasını isteyen Trump’a bugün bu konu hakkında kısmen kötü bir haber geldi. Hafta içerisinde senatoda ki cumhuriyetçiler tasarının tam olarak oylanması için tasarıyı ‘senato bankacılık komitesi’ne sunmuşlardı. Gün içerisinde ABD senatosunun vergi reformu oylamasını ertelediği haberi geldi ve dolar önemli paralar karşısında yükselişine kısmen ara verdi diyebiliriz. Fed kanadında ise gün içerisinde Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester’ın açıklamalarını takip ettik. Aralık ayının ortalarında Fed’in karar vereceği faiz artırımı konusuna değinen Mester; fed başkan adayı Powell’ın önümüzde ki toplantıda faiz artırımı için gerekçelerin biraraya geldiği konusunda ki görüşüne katıldığını belirtti. Tüm bunlar ışığında USD/TRY paritesi an itibari ile 3.92 seviyelerinde fiyatlamalar yaşıyor. Teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlerde 3.9483 ve 3.9820 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 3.8923 – 3.8700 – 3.8140 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Euro bölgesine baktığımızda ise gün içerisinde PMI verilerini takip ettik. Almanya’dan gelen İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) (Kasım) 62.5 gelerek beklentileri karşıladı. Geçtiğimiz günlerde Almanya’dan gelen güçlü büyüme ve enflasyon oranları Almanya’nın Euro bölgesini desteklemeye devam ettiğini göstermişti. Bununla birlikte gün içerisinde Euro Bölgesi İmalat PMI verisini takip ettik. Gelen veriye göre kasım ayında PMI’da bir yükseliş gerçekleşerek 60.1 puana çıktı. Bu yükselişe en önemli katkılardan birinin Almanya’dan geldiği söylenilebilir. Bu gelen nihai veriye göre Euro bölgesinin imalat sektöründe son çeyreğe sağlam girdiği görüldü. Güne 1.19 seviyelerinde başlangıç yapan EUR/USD paritesinde gün içerisinde dalgalı bir seyir hakimdi. Teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü ataklarda 1.19555 – 1.20046 ve 1.21270 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.18331 – 1.17598 – 1.16374 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Altın fiyatlarına baktığımızda ise hafta içerisinde ABD’de vergi reformuna yönelik olumlu adımlara ek olarak, büyüme verisinin piyasaları tatmin etmesi ons altına negatif yansıdı diyebiliriz. Aylık performansına baktığımızda ise değerli metalin bir aylık süreçte en sert haftalık düşüşünün yakınlarında fiyatlandığı söylenilebilir. An itibari ile 1274 seviyelerinde fiyatlanan ons altında sırasıyla 1283.29 – 1291.82 – 1306.81 seviyeleri direnç noktaları olarak test edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1268.30 – 1261.84 – 1246.85 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir. Petrol fiyatlarında ise OPEC’in arz kısma anlaşmasını 2018 yılının sonuna kadar uzatma kararını almasının ardından yukarı yönlü hareketlerine devam ettiği görülüyor. Üst üste üç ayı kazançla geçen fiyatlarda ki yükseliş hareketleri ile ham petrol şuan varil başına 58 dolar seviyelerinde fiyatlanıyor. Teknik olarak inceleyecek olursak 58.52 ve 59.64 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü hareketlerde ise 57.40 – 56.84 – 56.28 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.