Sterlin’de Düşüş Sürecek Mi? – 13 Kasım 2017

Günün Ardından

Haftanın ilk işlem gününün sonlarına doğru yaklaşırken piyasalar hareketli bir gün geçirdi diyebiliriz. İlk olarak Dolar/TL kanadına bakacak olursak gün içerisinde sert hareketlilik dikkat çekiciydi. Geçtiğimiz haftayı 3.86 seviyelerinde kapatan parite, güne aşağı yönlü gapli açılış ile başladı. 3.85 seviyelerinde haftaya başlangıç yapan parite gün içerisinde yukarı yönlü sert hareketlilikler yaşayarak 3.89 seviyelerini gördü. İlk olarak yurtiçinde bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın kasım ayı beklenti anketini takip ettik. Ankete göre Dolar/TL yıl sonu beklentisi yukarı yönlü revize edildi. Buna göre 2017 yıl sonu beklentisi 3.7165’ten 3.8624’e yükseltildi. Aynı şekilde enflasyon oranında da değişikliğe gidildi. Buna göre TCMB’nin yıl sonu enflasyon beklentisi %9.89’dan %10.68’e çıkarıldı. Cari beklentiye gelecek olursak yıl sonu beklentisi 38 Milyar dolardan 39.08 Milyar dolara çıkarıldı. Bunlarla birlikte gün içerisinde Eylül ayı cari işlemler dengesi verisini takip ettik. Sabah saatlerinde açıklanan veriye göre Türkiye’nin cari açığı Eylül ayında 4.53 milyar dolara ulaştı. Piyasalarda beklentiler 4.05 milyar dolar idi. Veri ardından kısa süreliğine aşağı yönlü gevşeyen parite, ardından yukarı yönlü sert bir hamle ile 3.88 seviyelerini gördü. TL kanadını ilgilendiren bir diğer haber akışı ise Uluslararası Para Fonu (IMF)’dan geldi. Avrupa Ülkelerine Yönelik Bölgesel Ekonomik Görünüm Raporu yayımlayan IMF; Türkiye’nin gelecek yıl büyümesinin yavaşlayacağını belirtti. Bunu ise azalan mali desteğe ve sıkı para politikasına bağlayan raporda, önümüzde ki yıl büyüme tahmini %3.5 olarak güncellendi. Enflasyon konusuna da değinilen raporda; genişlemeci makroekonomik politikalar ile çekirdek enflasyonun 3 yıllık sürecin en yüksek seviyesinde olduğu ve yüksek enflasyonun cari açığı da olumsuz yönde etkilediği vurgulandı. Tüm bunlar ışığında genel tabloya baktığımız zaman TL’nin kırılganlığının devam ettiği görülüyor. Bu kırılganlıkta şuan için pariteye olumsuz olarak yansıyor. Amerika kanadında ise gün içerisinde cılız bir ekonomik takvim vardı. Yarına baktığımızda ise TSİ 13.00’da Fed Başkanı Janet Yellen’ın konuşma yapması bekleniyor. Bu yüzden volatilite artabilir. An itibariyle 3.88 seviyelerinde fiyatlanan USD/TRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 3.8915 ve 3.9001 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 3.8687 – 3.8605 – 3.8501 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Günün dikkat çeken diğer paritesi ise GBP/USD idi. Gün içerisinde aşağı yönlü hareketler sergileyen paritede İngiltere’den gelen siyasi haberler fiyatlamaya etki etti. Sunday Times kaynaklı habere göre İngiltere Parlamentosu’nda Başbakan Theresa May’e karşı güven oylamasında 40 parlamento üyesi negatif oy kullandı. Bu oylama ise May’in Brexit konusunda yetersiz kalabileceği endişelerini beraberinde getirdi ve sterlinde değer kayıplarına sebep oldu. Bu arada liderlik değişimi için 48 oyun gerekli olduğunu hatırlatmakta fayda var. Kasım ayının en sert düşüşlerinden birini gerçekleştiren paritede gün içerisinde 1.3061 seviyeleri görülmüş oldu. Önümüzde ki günlerde Brexit konusunda gelebilecek olası açıklamalarla birlikte, yarın TSİ 13.00’da konuşma yapması beklenen İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney’nin açıklamaları volatiliteyi etkileyebilir. An itibariyle 1.30883 seviyelerinde fiyatlanan GBP/USD paritesinde sırasıyla 1.31195 – 1.31350 – 1.31722 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.30495 – 1.29786 – 1.28586 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Euro bölgesinde ise gün içerisinde Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkan Yrd. Vitor Constancio açıklamalarda bulundu. Parasal teşvik konusunda değinen Constancio; AMB’nın bu konuda sabırlı ve ısrarcı olması gerektiğini belirtti. Bununla birlikte iyi büyüme dinamiklerine karşılık enflasyonda ki gelişmelerin cılız kaldığını belirten Constancio; finansal istikrara yönelik risklerin kontrol altında gözüktüğünü sözlerine ekledi. Geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği Euro bölgesinin büyüme tahminini yukarı yönlü revize etmişti. Bununla beraber Euro bölgesi son 10 yılın en hızlı büyümesini gerçekleştiriyor. Büyüme konusunda iyi giden bölgede şuan enflasyon konusu öne çıkan sıkıntı olarak göze çarpıyor. Hedeflerin altında ilerleyen enflasyon, tahvil alım politikasından çıkma konusunda kimi tarafların kafalarında soru işaretlerinin oluşmasına neden oluyor. Yarın ki ekonomik takvime baktığımızda ise Euro bölgesinden yoğun veri akışı beklenirken, TSİ 13.00’da BOE ve Fed başkanları gibi AMB Başkanı Mario Draghi’nin konuşma yapması bekleniyor. Bu sebeple Euro kanadında volatilite yarın artış gösterebilir. An itibariyle 1.16 seviyelerinde fiyatlanan EUR/USD paritesinde sırasıyla 1.16768 – 1.17375 – 1.17899 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.16485 – 1.16382 -1.16111 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.