Hareketli bir haftayı geride bıraktık ancak bu hafta ABD verileri piyasanın gündem maddesi olacak ve bütün paritelerde hareketliliğe hazır olmakta fayda var açıkçası. Dilerseniz lafı fazla uzatmadan bu hafta bizleri neler bekliyor bu hafta ekonomik takvimde hangi veriler gelecek birlikte göz atalım :
Pazartesi günü Asya seansında Japonya’dan perakende satışlar (beklenti -%1.2) açıklanacak. Gelecek olan veride kötüleşme yaşanması USDJPY’de yükselişlere hız kazandırabilir. İngiltere ve ABD’de ise piyasalar kapalı. Bu yüzden haftanın ilk işlem gününde hacimler düşük olabilir.
10.00’da İspanya flaş TÜFE (beklenti -%1.0). TÜFEde bir miktar iyileşme yaşanması bekleniyor ancak gelecek olan verinin paritelerde etkisi bizce sınırlı olur.
15.30’da Kanada’dan cari hesap (beklenti -17.4 milyar) açıklanacak. Beklenti altı kalacak olan veri CAD’in canını sıkabilir ancak USDCAD’de çok sert bir hareket getirmesini beklemiyoruz.
Salı :
Asya seansı hareketli. Japonya’dan hanehalkı harcamaları ( beklenti -%1.0) ve Avustralya’dan inşaat izinleri (beklenti -%2.8) açıklanacak. AUDUSD ve USDJPY’de hareketliliğe hazır olmakta fayda var.
10.00 Yurt içinde ticaret dengesi açıklanacak. Gelecek olan veride iyileşme yaşanması TRY varlıkları açısından pozitif olur.
11.00’da Euro Bölgesi’nden M3 para arzı ve 12.00’da flaş TÜFE (beklenti -%0.1) açıklanacak. Beklenti altı kalacak veriler sonrası EURUSD üzerinde baskı oluşabilir.
15.30’da Kanada’dan büyüme verisi (beklenti %0.0) ve ABD’den çekirdek PCE fiyat endeksi (beklenti %0.2) açıklanacak. Hem CAD hem USD için son derece önemli veriler. Bu dakikalarda USDCAD’de önemli fırsatlar karşımıza çıkabilir.
17.00’da ABD’den CB tüketici güven endeksi. Beklenti 96.1. Gelecek olan veride iyileşme yaşanması bekleniyor. Beklenti üzeri gelecek veri USD için pozitif olur.
Çarşamba :
Asya seansında Çin’den imalat PMI (beklenti 50.0) , Caixin imalat PMI (beklenti 49.3) açıklanacak. Gelecek olan verilerde kötüleşme yaşanması global endişeleri yeniden artırabilir.Avustralya’dan büyüme (beklenti %0.6) açıklanacak. Gelecek olan veride iyileşme yaşanması AUD için pozitif olur.
10.00 Türkiye’de imalat PMI açıklanacak. Önceki veri 48.9 gelmişti. Gelecek olan veride iyileşme yaşanması TRY için pozitif olur ancak USDTRY’de önemli bir harekete sebebiyet vermesini beklemiyoruz.
10.45’ten itibaren Euro Bölgesi’nden arka arkaya imalat PMI verilerini takip edeceğiz. Gelecek olan verilerin beklenti altı kalması durumunda EURUSD üzerinde baskı oluşabilir.
11.30 İngiltere imalat PMI. Beklenti 49.6. Baktığımızda önceki veriye göre bir miktar iyileşme yaşanması bekleniyor ancak bildiğimiz gibi 50.0 altında kalınması sektörde daralmaya işaret ediyor. Gelecek olan veri beklenti altı kalırsa GBPUSD üzerinde baskı artabilir.
17.00 ABD’den ISM imalat PMI açıklanacak (beklenti 50.6). Beklentiden iyi gelecek olan veri USD için pozitif olur.
Perşembe :
Asya seansında Avustralya’dan perakende satışlar (beklenti %0.3) ve ticaret dengesi (beklenti -2.11 milyar) açıklanacak. Gelecek olan veriler hayal kırıklığı yaratırsa AUDUSD’de satıcılar devreye girebilir.
Gün boyu piyasaların gözü kulağı OPEC toplantısında olacak. Çıkacak olan kararlara yaşanan gelişmelre göre yalnızca petrol fiyatlarında değil, pariteler ve borsalarda da hareketlilik son derece fazla olabilir.
11.30 İngiltere inşaat PMI. Beklentiler önceki veriye göre bir tık iyileşme yaşanacağı yönünde ( beklenti 52.1). Gelecek olan veride iyileşme yaşanması GBP için pozitif olur.
14.45 ECB faiz oranı kararı. Beklentiler faizlerin sabit tutulacağı yönünde ancak ECB bir sürpriz yapmasa bile 15.30’daki basın toplantısında mikrofon başına geçecek olan Mario Draghi yine paritelere hareketlilik getirebilir.
15.15 ADP tarım dışı istihdam değişimi. Beklenti 179 bin. Gelecek olan veride iyileşme yaşanması USD için pozitif olur. 15.30’da da haftalık işsizlik başvuruları (beklenti 271bin) açıklanacak.
18.00 haftalık ham petrol stokları açıklanacak. Stoklarda artış yaşanması petrol fiyatları açısından negatif olabilir.
Cuma :
Asya seansında Çin’den Caixin hizmetler PMI açıklanacak (beklenti 52.0).
10.00 Türkiye’den TÜFE rakamlarını takip edeceğiz. Enflasyonda artış yaşanması TRY üzerindeki baskıyı arttırabilir.
11.30’da İngiltere’den hizmetler PMI(beklenti 52.3). Hizmetler sektörü İngiltere ekonomisinin lokomotifi durumunda ve gelecek olan veride iyileşme yaşanması GBP açısından son derece pozitif olur.
15.30’da her ayın tartışmasız en çok beklenen verilerinden olan ABD tarım dışı istihdam değişimi (beklenti 160bin) ortalama saatlik kazançlar (beklenti %0.2) ve işsizlik oranı (beklenti %4.9) açıklanacak. Gelecek olan verilerde iyilemşe yaşanması ile USD paritelerdeki baskıyı artırabilir ancak yalnızca istihdam değişimine değil, özellikle ortalama saatlik kazançlardaki değişimi de takip etmek gerekli.
17.00 ABD’den ISM imalat dışı PMI (beklenti 55.4) Beklenti üzeri gelecek olan veri USD için pozitif olur.