Tarım Dışı Doları Nasıl Etkiler? – 06.05.2016

Ve piyasaların beklediği o gün geldi ve çattı… Bu verinin önemi ve etkisi konusunda piyasaların ortak bir konsensüsde olduğuna hiç şüphe yok tabi ki de. Piyasaların her ay büyük bir merakla beklediği tarım dışı istihdam değişimi bugün açıklanacak. Piyasaların bugün 203 binlik bir artış yaşanması yönünde bir beklentisi var. Sadece tarım dışı istihdam değişimi değil işsizlik oranı ve en az tdi değişimi kadar önemli olan ortalama saatlik maaşlar gibi istihdam ile ilgili önemli göstergeler açıklanacak.

Piyasalar işsizlik oranının %5.0 seviyesinde sabit kalmasını bekliyor. Mart ayında %0.3’lük bir artış gösteren ortalama saatlik kazançların Nisan ayında %0.3’de sabit kalması bekleniyor. Fed yaptığı açıklamalarda işsizlik oranında ve tarım dışı istihdam değişiminde hedeflerine ulaştıklarını bir çok kez dile getirdiler. Fed artık maaşlarda yukarı yönlü bir ivmelenme görmek istiyor. Maaşlarda yaşanılacak olan artış sonrasında enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskının artacağı öngörülüyor.

Genellikle piyasalar ilk olarak tdi değişimi verisine göre hareket etse de Fed’in raporda daha çok önem vereceği ve dikkat edeceği gösterge maaşlar olacak bizce. Hemen şöyle bir senaryoyu gözümüzde canlandırmaya çalışalım. Mesela tdi değişiminin beklenti üzeri gelmesi fakat maaşlarda artışının beklentileri karşılamayıp hayal kırıklığı yaratması dolar için pek de olumlu bir senaryo olmayabilir.

Öncü gösterge olarak ISM PMI raporlarına bakacak olursak; ISM hizmetler PMI istihdam bileşeninde 50.3’ten 53.0’a artış yaşanırken, ISM imalat PMI istihdam bileşeninde ise 48.1’den 49.2’ye bir artış yaşanmış. Çarşamba günü gelen ADP rakamında ise 156 binlik bir artış yaşandı. Ayrıca Mart ayında haftalık işsizlik başvurularının ortalaması 265 bin iken Nisan ayında 256 bine gerilemiş.

Son dönemde Brexit anketlerinde kalalım kampında artış yaşanması GBP için pozitif oldu. Diğer yandan son dönemde doların büyük baskı yemesi GBPUSD’de yükselişleri beraberinde getirdi. Tdi değişiminin 200 bin civarında gelmesi USD alıcıları için endişe yaratmayacak fakat maaşların aylık ve yıllık bazda beklenti altı kaldığı bir senaryoda GBPUSD’de keskin yükselişlerin yaşandığına şahit olabiliriz. Yukarıda 1.46 sonrasında 1.4650 bölgesi önemli direnç olarak karşımıza çıkıyor.

USDTRY çiftinde ise son dönemde çok fazla ani yön değişimin yaşandığına şahit olduk. USD üzerinde baskının arttığı dönemlerde USDTRY’de 2.79 bölgesi altına bir geri çekilme yaşandı. Fakat hafta içerisinde politik risklerin artması nedeniyle TRY varlıklarına sert satışlar geldi ve 2.97 bölgesi üzerine yükseliş gerçekleşti. Bu bölgeden kar alımlarının gelmesiyle USDTRY’de geri çekilme yaşandı. Maaşlarda yaşanılacak olan iyileşme sonrasında yeniden 3.00 bölgesi gündeme gelecektir.

ALTINa baktığımızda ise aslında diyecek pek fazla bir şeyimiz yok. Değerli metalde 1305 bölgesi son derece önemli direnç olarak karşımıza çıkıyor. USD üzerinde büyük bir baskı oluşsa da, Gümüş iştahlı bir şekilde yukarıları istese de bir türlü bu bölge alınamadı. Özellikle raporlarımızda belirttiğimiz üzere sarı metalde yükselişlerin devam etmesi için 1240 bölgesi üzerinde haftalık kapanışların devam etmesi gerekiyor. Beklentileri karşılamayan istihdam raporu sonrasında ALTINda boğalar yeniden devreye girebilir. Aşağıda 1270, 1264 ve 1240 bölgesinin önemli destek olarak çalışmasını bekliyoruz. Yukarıda ise 1290 ve 1300-1305 bölgesi son derece önemli direnç olarak karşımıza çıkıyor.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.