Merakla beklenen TCMB Aralık ayı toplantı kararları açıklandı. Banka, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (Politika faizi) %15 seviyesinden %17 seviyesine yükselterek 200 bp faiz artırımı gerçekleştirdi. Piyasa beklentilerinin orta noktası 150 bp olarak belirlenmişti. Buna karşılık atılan adımın sürpriz olmadığını söyleyebiliriz. Faiz artırımı hamlesi ile birlikte toplantı karar metninde geçen ifadelerin de önemli olduğunu belirtelim. Özellikle enflasyon ile mücadele vurgusunun yapılması pozitif… Bu noktada önemli gördüğümüz cümleleri belirtmekte fayda var;
- İç talep koşulları, döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet etkileri, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki bozulma, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Bu doğrultuda Kurul, enflasyon görünümüne dair risklerin bertaraf edilmesi, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve dezenflasyon sürecinin en kısa sürede yeniden tesisi için, 2021 yılsonu tahmin hedefini göz önünde bulundurarak, güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir.
- Önümüzdeki dönemde parasal duruşun sıkılığı, enflasyonu etkileyen tüm unsurlar dikkate alınarak, enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar kararlılıkla sürdürülecektir.
- Düşük enflasyon ortamının kalıcı olarak tesisinin, ülke risk primlerinin düşmesi, ters para ikamesinin başlaması, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla, makroekonomik ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği değerlendirilmiştir.
Enflasyon vurgusu oldukça güçlü… Enflasyonist baskının devam ettiğini ve buna bağlı olarak faiz artırım hamlesinin gerekliliği belirtilmiş. Özellikle enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar para politikasında sıkı duruşun altının çizilmesi önümüzdeki döneme ilişkin mevcut politik hamlelerin devam edeceği izlenimini güçlü tonda vermekte.
Bu kararın ardından Dolar/TL paritesinin 7.6000 seviyesinin aşağısına sarktığını görüyoruz. Yurtiçi ve yurtdışı gelişmeleri bir arada değerlendirdiğimizde TL lehine fiyatlamaların devam etme ihtimalini dışlamıyoruz. Bu durumda 7.6000 seviyesinin altında kalıcılık sağlandığı sürece ilk etapta 7.5000 desteğine doğru gevşemenin sürmesi beklenebilir. Bu seviye Kasım ayında 475 bp faiz artırımının ardından görülen dip seviye olması nedeniyle önemli bir konumda bulunuyor. Dolayısıyla 7.5000 desteğinin kırılmasını sağlayacak fiyatlamalarda 7.2800 seviyesine kadar düşüş hareketleri oluşabilir.
7.6000 seviyesi altında kalıcılığın sağlanamaması durumunda ise paritede 7.7500 direncine atak ihtimalinin belireceğini de notlarımıza ekleyelim.