Uluslararası Döviz Piyasaları Yorumu – 13.08.2014

Asya Seansında Veri Bombardımanı

Asya seansında gelen önemli veriler arasında en önemlisi Japonya büyüme verileriydi. Birinci çeyrekte %1.5 büyüyen Japonya ekonomisi ikinci çeyrekte vergi artışının etkisiyle çeyreklik bazda beklendiği gibi %1.7 daraldı. Yıllık bazda ise %7.0 ile beklentiden daha büyük bir daralma yaşandı Japonya ekonomisinde.
Rakamlar BoJ ve piyasanın vergi artışı sonrası ekonomide yaşanacak olan yavaşlama senaryolarına uyuyor. Tüketici harcamalarında %3.7 beklentiye karşı %5.2 daralma, özel sektör harcamalarında ise %3.0’lük beklentiye karşı %2.5 daralma gerçekleşti. Yani vergi artışı iç talepte beklentiden de keskin bir geri çekilme yaşatırken yatırımlarda buna paralel olarak geriledi.
Beklentide gelen büyüme verisi Japonya merkez bankası BoJ’dan hemen bir gevşeme hamlesi getirmeyecektir. Fakat önümüzdeki aylarda enflasyonda beklenen yükselişin gerçekleşmemesi durumunda BoJ’un harekete geçerek varlık alım programını büyütmesi piyasanın temel senaryosu. Keza vergi artışının etkileri çıkarıldığında enflasyon henüz %2’lik hedefin yarı yolunda.
Çin’den de sanayi üretimi, M2 para arzı, sabit varlık yatırımları ile yeni krediler açıklandı. Sanayi üretimi %9.0 ile beklentide gelirken diğer üç verinin beklenti altı kaldığını görüyoruz. Beklenti altı Çin verilerine rağmen Avustralya’dan gelen tüketici güven endeksinin üç ay üst üste yükselişe işaret etmesiyle AUDUSD sağlam bir seans geçirdi.
Avrupa seansında piyasanın dikkati İngiltere’den gelecek olan istihdam verileri ile enflasyon raporunda olacak. Carney’in faiz artışı ile ilgili yapacağı yorumlar başta GBPUSD ve EURGBP olmak üzere tüm GBP paritelerinde keskin hareketler getirebilir. Ayrıca ABD’den bu haftanın en önemli verileri olan perakende satışlarda saat 15.30’da açıklanıyor.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.