Piyasa Sakin Olmaktan Epey Uzak
Yine veriler açısından pek bir şey olmasa da piyasaların hiç de durulmaya niyeti yok gibi. Fed’deki şahinleşme beklentileri, ECB kararları, USD rallisi, jeopolitik risklerin önemini kaybetmesi, yazın bitimi ve piyasanın hareketlenmesi tüm bunları tetikleyen etkenler oldu. Nasıl mı?
- ECB’den Noyer EUR’nin enflasyon hedefini bulması için biraz daha fazla düşmesi gerektiğini söyledi.
- ECB’den Praet kredilerdeki değer kaybının asıl problem olduğunu söyledi.
- ECB’den Visco para politikasında daha ileri önlemlerin alınması uzun dönemli düşük enflasyon sürecinden kurtulmak için muhtemel bir seçenek.
- BOE’den Kohn, alışılagelmemiş para politikasından çıkılmasının İngiltere ekonomisi için daha olumlu olduğunu söyledi.
- ECB’den Noyer Fransa’da daha fazla reform gerektiğini söyledi.
- Japonya Başbakanı Abe Japonya ekonomisinin 3 ok politikası altında gelişmeye başladığını söyledi.
- ECB aylık bülteninde büyümenin yavaşlamasının nedeni olarak Rusya gösterildi.
- AB komisyonu Polonya’ya Rusya’dan gelen gazda kısıntı olduğunu bildirdi. Zaten bu da Polonya’nın Ukrayna’ya gaz ihracını durdurmasına yol açmıştı.
- İskoçya’dan gelecek ve referandum sonuçlarını gösteren bir başka anket de bu akşam gelecek. Çıkacak sonuçlar GBPUSD için oldukça büyük bir harekete yol açabilir. Bağımsızlık taraftarlarının ne kadar güçlendiğine bakılacak.
- Almanya final TÜFE Ağustos’ta beklentide 0.0% geldi.
- Fransa final TÜFE Ağustos’ta beklentide 0.4% açıklandı.
- ABD haftalık işsizlik başvuruları beklentiden kötü 315 Bin geldi. USD’de biraz geri çekilme yaşanmasına neden oldu.
- Kanada ulusal konut fiyat piyasası beklenti altıda 0.0% geldi.
- Fed gözlemcisi Hilsenrath Fed’in istihdam rakamından ötürü para politikasında önemli bir değişiklik yapmayacağını söyledi.
- AB diplomatları Rusya’ya yeni yaptırımlarda bulunma kararı aldı. Yaptırımlar Cuma gününden itibaren geçerli olacak.
- Rusya’da bu yeni yaptırımlara karşılığın gecikmeyeceğini söyledi.
Paritelerde yaşananlar daha da ilginçti;
- Bugün dalgalı da olsa EURUSD’de bir toparlanma gördük. Özellikle işsizlik başvurularındaki kötü rakamdan sonra da USD piyasalarda biraz gerileyince EURUSD’de yükseliş görüldü. Fakat paritede yön aşağı kalmaya devam ediyor.
- GBPUSD bugün önemli bir toparlama gösterdi ama bu akşam açıklanacak anketten sonra böyle olmayabilir. Anketten çıkacak sonuçlarda eğer bağımsızlık taraftarlarının arttığı görülürse paritede düşüşler tekrar gelebilir.
- ALTIN resmen ezildi gitti. 1238 seviyesine kadar çekilen ALTIN’a artık jeopolitik destek olmadığı gibi, piyasalardaki USD değerlenmesi de üstüne ayrı bir baskı unsuru oluşturuyor.
- Bugün en hareketli paritelerden biri de USDJPY idi. İşsizlik başvuruları verisinin de etkisiyle önemli bir gevşeme gelse de parite gücünden bir şey eksiltmiş değil. Hala 110.00 atağının geleceğini düşünüyoruz. Zaten son zamanlarda yaşanan yükselişler de bunun habercisi.
- USDTRY bugün biraz daha sakin. 2.20’yi anca gören USDTRY Türkiye’den gelen iyi cari açık verisi nedeniyle düşüş gösterdi ama USD’nin vazgeçmeye niyeti yok gibi. Hala paritede yön yukarı.
Forex Koçu ile piyasaları kuş bakışı inceleyerek yol haritanızı istediğiniz gibi oluşturabilirsiniz. Eğer bu yolda izlere daha fazla destek olmamızı isterseniz, bizi arayın. Nasıl olsa biz her zaman sizi bekliyoruz.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.