Dün sabah Japonya Merkez Bankası faiz kararı geldikten sonra USDJPY raporumuzu sizlerle paylaştığımızda parite 89.15 seviyesindeydi.
Dün sabah Japonya Merkez Bankası faiz kararı geldikten sonra USDJPY raporumuzu sizlerle paylaştığımızda parite 89.15 seviyesindeydi. Raporumuzun sonunda 87.90 seviyesine kadar bir iniş beklediğimizi belirtmiştik.
Gece Asya‘daki yatırımcılar hem USDJPY’de hem de Japonya Nikkei endeksinde sert satışlara sebep oldular ve USDJPY’de 88.06’ya kadar bir düşüş gördük.
Japonya Merkez Bankası BOJ’un yeterli adımları atmaması sonrası güçlenmeye başlayan JPY hem ihracatçı şirketlerin hisselerini olumsuz etkiledi hem de Japonya içindeki iyimserliği zedeledi. Nikkei endeksi günü %2 üzerinde kayıpla tamamladı. Diğer Asya endekslerinde ise net bir yön yoktu, kayıplar ve kazançlarla karışık bir seans geçirdiler.
USDJPY dün raporumuzda paylaştığımız seviyeye oldukça yaklaştı, Japonya’da dünkü merkez bankası kararı üzerine düşünüldükçe JPY satıcıları havlu atmak durumunda kaldı gece. Tartışılan bazı noktaları sizlerle paylaşalım:
*BOJ, %2 enflasyon hedefini koydu ama 2013 için %0.4, 2014 için %0.9 enflasyon tahmininde bulunuyor. Yani %2 için yol fazlasıyla uzun…
*Bu sene için yeni varlık alımı yok, mevcut programın bitmesi beklenecek.
*Gelecek sene başlayacak alımların çoğunluğu ise kısa vadeli devlet tahvili olacağı için etkisinin büyük olması beklenmiyor.
Şu anda USDJPY’de yükseliş için beklenti yeni merkez bankası başkanına kaymış durumda. Shirakawa’nın süresi Nisan sonunda bitince yerine geçecek ismin daha agresif parasal gevşeme hamleleri yapacağını tahmin etmek zor değil ama şimdilik JPY satıcılarının hayal kırıklığı kısa vadede USDJPY’de yükseliş ihtimalini oldukça düşürüyor.