Haftanın son işlem gününde piyasaların dikkati akşam saat 20.00 sularında mikrofon başına geçmesi beklenen Fed başkanı Janet Yellen’da olacak. Mart ayı FOMC toplantısı ve ardından New York’ta yaptığı bir konuşmada son derece güvercin tonda konuşan ve özellikle global büyüme ile ilgili endişelere ve enflasyon beklentilerine duyduğu güvensizliğin altını çizen Yellen, Amerikan Doları’nı arka arkaya darbeler ile adeta yere sermişti. Doların yalnızca majör para birimlerine karşı değil, gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı da değer kaybettiğine şahit olmuştuk.
Ancak Haziran ayını neredeyse tamamen göz ardı eden piyasalar, son yayınlanan FOMC tutanaklardaki şahin tonda mesajlar ve son dönemde diğer Fed üyelerinden gelen açıklamalar ile Haziran ayında faiz artış ihtimallerine biraz daha şans vermiş gibi gözüküyor. Yine de Temmuz ayı şimdilik daha yüksek olasılık. Esther George ve Lacker gibi şahin üyelerin zaten faiz artışı istediklerini biliyorduk ancak Rosengren ve Dudley gibi son derece güvercin üyelerden bile bu yıl 2 faiz artışının uygun olabileceği açıklamaları beklentileri güçlendiren nedenlerden. Ancak hemen hemen her üyenin faiz artışlarının gelecek olan verilere bağlı olduğunu vurgulaması önemli. Yani verilerin hayal kırıklığı yaratmaması gerekiyor bu süreçte.
Bugün Yellen’ın şahin tonda konuşması 92.00 seviyelerden 95.00’lara kadar toparlanan dolar endeksine destek olabilir. Bu senaryonun hayata geçmesi ile özellikle ALTIN üzerinde oluşan satış baskısı iyice artabilir ve aşağıda 100 günlük hareketli ortalamasının geçtiği 1215 bölgesinin çözülmesi ile düşüşlerin devam ettiğine şahit olabiliriz. EURUSD’de de 200 günlük hareketli ortalamanın geçtiği 1.1100 seviyesinin geçilmesi ile düşüşler hız kazanabilir.
Ancak Yellen hanımefendiden yeniden güvercin toda açıklamalar gelmesi doları baskı altına sokabilir. Bu durumda Dolar/TL’de olası geri çekilmelerde 2.9260 ve 2.9150 seviyeleri önemli destek konumunda. Haftaya ABD’den çekirdek PCE fiyat endeksi, ISM imalat PMI ve tarım dışı istihdam gibi birbirinden önemli veriler açıklanacak. Gelecek olan verilerde iyileşme yaşanması ile Haziran’da faiz artış ihtimallerini kuvvetlendirebilir.