Bugüne Damga Vuran Yellen Oldu! – 14 Şubat 2017

Yellen Yine Piyasaları Sarstı!

Bugün son haftalarda görülmemiş derecede hareketli bir gün oldu diyebiliriz.

Öncelikle sabah saatlerinde Almanya’da açıklanan TÜFE verisi beklentilere paralel açıklandı ancak etkisi oldukça sınırlı oldu. Aynı saatte Türkiye’den cari açık verisini takip ettik. Beklentilerden olumlu gelen cari açık TL’de bir değişim yaratmadı.

Sonrasında İngiltere’de Ocak ayı TÜFE ve ÜFE verileri belli oldu. Piyasa beklentisini karşılayamayan verilerden sonra GBPUSD’de yaklaşık 80 pipslik sert bir düşüş gördük.

Hemen ardından Euro bölgesinde büyüme ve Almanya ZEW ekonomik hissiyatı verileri takip edildi. Verilerin beklentilerden kötü gelmesi üzerine EURUSD’de hafif bir değer kaybı yaşandığını gördük.

Son veriler ise ABD’den gelen ÜFE verileriydi. Manşet ve çekirdek ÜFE’nin beklentilerin üzerinde açıklanması Dolar endeksini 100.85 direncine yaklaştırdı.

Ve günün merakla beklenen olayı gerçekleşti. FED Başkanı Janet Yellen mikrofon karşısına geçti ve beklentilerin üzerinde yaptığı şahin konuşmayla piyasaları adeta sarstı. FED’in faiz artırımı için çok beklememesi gerektiğini belirten Yellen, ekonomik görünüm hakkında olumlu yorumlarda bulunarak bu tezini neden ortaya koyduğunu açıkladı.

Yellen sonrası dolar endeksi 100.85’lerden 101.37’ye kadar yükselince, EURUSD 1.0560 seviyesine kadar, Altın da 1222 seviyesine kadar düştü. Türk lirası ise Yellen sonrası rallisine son verince Dolar/TL 3.64’lerden 3.68’lere kadar kısa süre içinde yükseldi.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.