Haftanın son işlem gününde global tarafta riskler fiyatlanmaya çalışırken, Çin tarafında kötü gelen PMİ verileri de göze çarpmakta. Son 3 aydır kötü gelmesi ve fabrika siparişlerindeki gelen gerileme global ekonomi tarafında dikkatle izlenmekte. ABD tarafında ise dün gelen verilere bakarsak GSYİH rakamları pozitif geldi. ABD ekonomisi geçen yılın son çeyreğinde beklentilerin üzerinde büyüdü ancak önceki çeyreğe kıyasla büyüme yavaşladı. Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı veriye göre 3. çeyrekte %3.4 büyüyen ekonomi yılın son çeyreğinde % 2.6 büyüdü. Piyasa tarafından heyecan yaratmasa da şimdilik herhangi bir resesyon ihtimali gözükmemekte. İşsizlik maaşı başvuruları başvuruları arttı ancak yine de tarihi düşük seviyelerde kalmaya devam etti. Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre başvurular 23 Şubat’ta sona eren haftada 8 bin artışla 225 bin oldu. Veri sonrası fiyatlamalarda veri bazlı hareketler izlenmezken, ABD 10 yıllıkları satıcılı seyrederken, yatay hareketini koruması ve getiri eğrisi bazlı izlenen 10 yıllıklarda canlanma olması tekrar dolar endeksi bazlı hareketleri canlandırması beklenebilir. Bugün ABD tarafında kişisel gelir gider ve PCE deflatörü verileri, PMİ rakamları ve Michigan tüketici beklentileri verileri ABD tarafında yoğun veri akışı izlememize sebep olacak.
AB tarafında bugün enflasyon rakamları takip edilecek olup beklenti yıllık %1.5 yönünde gerçekleşmesi. Aynı zamanda işsizlik rakamları da AB tarafında ECB tarafından takip edilen bir veri olarak piyasa tarafından izlenecektir. EURUSD tarafında Euro bazlı güçlü hareketler olsa da 1.14000 seviyelerine gelen her yükseliş piyasa tarafından satış fırsatı olarak görülmekte. Bu durum Euro fiyatlamasının bir kanal hareketi yapmasına sebep olurken, pariteye teknik olarak bakarsak aşağı yönlü hareketlerde 1.13468, 1.13230 ve 1.12628 destek noktaları izlenirken, yukarı yönlü hareketlerde ise 1.14070, 1.14434 ve 1.15036 direnç noktaları takip edilebilir.
Bunun yanında Moody’s “2019-2020 Makro Ekonomik Görünüm” güncelleme raporu yayımlandı. Raporda, “Küresel ekonomi, 2019 yılında ve 2020’nin başlarında zayıflamaya devam edecek. Parasal politika normalleşmesinin hızı 2019’da yavaşlayacak. Ekonomik büyüme giderek ılımlı hal aldıkça ve bilanço riskleri aşağı doğru yönlendikçe, başlıca merkez bankalarının daha temkinli bir yaklaşım göstermesini bekliyoruz.” ifadelerine yer verildi. Küresel ekonominin geçen yılın son çeyreğinde dikkate değer şekilde zayıfladığı belirtilen raporda, 2019 yılı ve 2020 yılının başlarında da bu zayıflamanın devam etmesinin beklendiği ifade edildi.
Yurt içinde de Türkiye bölümü yer alan Moody’s raporunda Raporun Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerin aldığı bölümünde ise cari açık tarafında kaydedilen gelişmenin ağırlıklı olarak ithalattaki azalışın ve düşük petrol fiyatlarının yansıması olduğu belirtildi. Türkiye’de geçen yılın ekim ayından bu yana enflasyonun gerileme eğiliminde olmasının pozitif bir gelişme olduğu belirtilen raporda, toplam talebin azalmasıyla enflasyonda da gerileme beklendiği kaydedildi. Raporda, Türkiye’de enflasyonun yakın vadede politika gevşemesine izin verecek derece hızlı bir şekilde azalmasının beklenmediği tahminine yer verilirken, Türkiye ekonomisinin bu yılın sonunda yüzde 2,0 seviyesinde daralmasının, 2020 yılı sonunda ise yüzde 3 büyümesinin öngörüldüğü kaydedildi. TÜİK tarafından açıklanan dış ticaret istatistiklerine göre ihracat %5.9 artarken, ithalat %27.2 azaldı ve bunun sonucu olarak açık %72.5 azaldı. USDTRY paritesine bakarsak 5.3400 seviyesine tırmanan paritede daha önce denenmiş ve satış görmüş olan bir seviye olması nedeniyle önem arz ederken aşılması halinde 5.3477, 5.3487 ve 5.3616 direnç noktaları izlenebilir. Aşağı yönlü hareketlerde ise 5.3142, 5.2926 ve 5.2581 destek noktaları takip edilebilir.