Yeni Haftada Piyasaları Neler Bekliyor? – 6 Ağustos 2018

Veri açısından hareketli bir haftayı geride bıraksak da içinde bulunduğumuz bu haftanın da veri açısından hareketli geçeceğini söyleyebiliriz. Geçtiğimiz hafta kapanışta ABD’den tarım dışı istihdam verisini takip ettik ve beklentinin altında gelse de dolar pozitif olarak yorumlandı. TL açısından talihsiz bir hafta oldu ve açıklanan yaptırımlar TL varlıklarına negatif yansıdı. Bu haberler sonrasında Çavuşoğlu-Pompeo görüşmesini takip ettik, bu görüşmeler ardından her ne kadar olumlu açıklamalar olsa da Türkiye de misilleme olarak yaptırım yapacağını açıkladı. Uzak doğu tarafında ise Çin 60 milyar dolarlık ABD ürününe ek vergi getireceğini açıklarken, Çin’in zorunlu karşılıkları artırması sonrası Yen 6,80 seviyesinden işlem görerek artış kaydetti. İran içinde ekonomik sıkıntılar sebebiyle gösteriler oluşurken ABD’nin İran’a yapacağı ambargo piyasa tarafından takip edilecek.

USDTRY: Piyasanın, ABD ile oluşan gerginliğe odaklanmasından sonra bu hafta da siyasi gelişmelerin devam edeceğini söyleyebiliriz. ABD tarafından vergiden muaf tutulan Türk ürünlerine ekstra vergi koyulmasının görüşülmesi ve Türkiye’nin ABD’ye misilleme olarak Adalet ve İç işleri bakanlarının mal varlığının dondurulması kararı sonrası piyasanın zor yön bulacağı ve TL negatif senaryonun devam edeceği ön görülebilir. Bunun yanında ABD’den dolar pozitif veriler de devam etmekte. İşsizlik seviyesi olarak tarihi dip seviyeleri görürken Tarım dışı istihdam beklentinin altında gelse de doları güçlü tutacak seviyede gerçekleşti.  Yurtiçinde döviz bazlı artan maliyet ve sıkılaşan dünyada TL açısından zorlu bir süreç bekleniyor. Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 100 günlük planı takip ettik ve çıkan notlara bakarsak: Dış ticarette yerel para kullanımımın arttırılması, bütçe disiplininden taviz verilmemesi ve kamu borçlanmasının düşürülmesi gibi özetlersek yastık altındaki altın ve dövizin çıkarılması ve bozdurulması çağrısı öne çıkan notlardan denebilir.

Teknik olarak pariteye bakarsak herhangi bir gevşeme hareketi gözlemlemedik. Destek seviyelerimiz 4,0493, 5,0249 ve 4,9666 olarak çıkarken direnç noktalarımız 5,1076, 5,1415 ve 5,1998 seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD:  ABD ekonomisi iyi bir büyüme sağlarken maliye politikası olarak da destek görünce rekor işsizlik seviyeleri ve olumlu gelen verilerle güçlü doların devam ettiğini izliyoruz. Euro bölgesinden Hollanda ve Yunanistan kaynaklı hafif yavaşlama sinyali sonrası geri plana düşen bir Avrupa’nın da Doların Euro karşısında güçlenmesini kaçınılmaz yaptı. Tarım Dışı İstihdam verilerine bakarsak Saatlik ücretler aylık %0,3 artarken, yine bu yılın en yüksek artışlarından biri olarak görülmekte ve enflasyonda harcama tarafını destekleyen bir nominal ücret ortamı var. Fakat önceki yıllarla değerlendirdiğimizde Temmuz ayındaki artış enflasyonu desteklese de önceki yılların şimdilik altında. Bir diğer taraftan ise ABD ticaret açığı Çin ile olan ticaret savaşına rağmen artış gösterdi. Bunun en büyük nedeni yavaşlayan soya fasulyesi ihracatı ve artan petrol fiyatları olarak görülebilir.

Teknik olarak bakarsak paritenin aşağı yönlü baskılanması devam etmekte. 4 saatlik grafikte önemli bir destek noktası olan 1,15790 seviyesi kırılmış durumda ve devamında 1,15473, 1,15287 seviyeleri takip edilebilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise 1,15976, 1,16293 ve 1,16976 seviyeleri takip edilebilir.

ONS ALTIN: Uzun süredir devam eden altın satışı sonrası Cuma günü ABD verileri sonrası bir sıçrama hareketi gördük. Dünya Altın Konseyi tarafından açıklanan raporda dünyada altın talebinde düşüş gözlendiği yönünde yayınladı. Dünyada devam eden dolar hegemonyası ile altında yükselişlerin sınırlı olacağı beklenebilir fakat İran ile olan ABD ambargo haberlerini izlemekte fayda var. Ayrıca JP Morgan tarafından açıklamaya baktığımız zaman ABD tahvillerinin %4 seviyelerine gelmesi bekleniyor. Sonuç olarak doların trendi bir süre daha devam edecektir.

Teknik olarak grafiğe bakarsak günlük grafikte son zamanlardaki düşüşlerin hacimsiz kalıp RSI tarafından destek görmediğini söyleyebiliriz. Destek noktası olarak 1205,16, 1197,07 ve 1181,55 seviyeleri takip edilebilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise 1220,68, 1228,31 ve 1243,63 seviyeleri takip edilebilir.

GBPUSD

USDJPY

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.