23 Haziran’da AB’den çıkma kararı alan İngiltere’den (Birleşik Krallık) bugün ekonomisi için en önemli sektör olan hizmetler sektörü PMI verisi yayınlandı. Brexit referandumundan ‘Çıkış’ sonucunun çıkmasıyla Temmuz ayında 47.4 ile en son 2008-2009 krizi sırasında görülen seviyelere kadar gerilemişti.
Bugün açıklanan Ağustos hizmetler PMI ise 52.9 ile beklentilerin çok üzerinde gelmekle kalmadı 5.5 puan ile iki ay arasındaki tüm zamanların en büyük yükselişine de imza attı. Geçtiğimiz hafta da önce perşembe günü açıklanan imalat PMI 53.3, sonra da cuma günü yayınlanan inşaat PMI 49.2 ile beklentilerden çok daha iyi gelmişti. PMI verilerinde 50.0 seviyesi daralma ile büyüme arasındaki ince sınır olduğunu tekrar hatırlatalım. 50.0 üzeri bir rakam sektörde büyüme, 50.0 altı bir rakam ise daralma ima eder. Ayrıca PMI verilerinin satın alma müdürleriyle düzenlenen anket sonuçlarına dayalı olduğunu da söylemekte fayda var.
Brexit sonrası ortaya çıkan politik belirsizliklerle birlikte aşırı kötümserleşen müdürler düşen poundun yarattığı canlandırıcı etki, yeni hükümet ve İngiltere Merkez Bankası BoE’den gelen gevşeme adımlarıyla birlikte iyimserleşmiş. Bu iyimserlik aşırı bir iyimserlik mi değil mi bunu önümüzdeki bir kaç ay içerisindeki PMI verilerinin gidişatı gösterecek.

Gelen verilerin geçtiğimiz ayki toplantıda 25 baz puanlık faiz indiren, varlık alım programını 60 milyar pound artıran ve 10 milyar poundluk kurumsal tahvil alım programı başlatan İngiltere Merkez Bankas BoE’nin aceleci davranıp gereğinden büyük bir gevşeme adımı attığı ve BoE’yi ek parasal gevşeme adımlarından caydırabileceği tartışmalarına neden oldu.
Bu argümanların ne kadar yerinde olduğunu bu perşembe 16.15’de Başkan Carney’in Parlamento’da yapacağı enflasyon raporu sunumuyla anlama şansı yakalayacağız. Bu yılın üçüncü enflasyon raporu kapsamında Carney Parlamento Hazine Komitesi’ne bir sunum yapacak ve komite üyelerinden gelen sorulara cevap verecek. Üyelerden BoE’nin parasal gevşeme adımlarını atmakta aceleci davranıp davranmadığı ve daha fazla parasal gevşeme adımlarını değerlendirip değerlendirmediği konusunda sorular geleceği kesin gibi.
Carney’in bu sorulara vereceği cevaplar GBPUSD’de önümüzdeki bir kaç haftalık görünümü belirleyecek. Ekonomik verilerin BoE tahminleri doğrultusunda gelmesi durumunda bu sene sonuna kadar yeni bir faiz indiriminin desteklenebileceğini belirten BoE eğer bu görüşünden geri adım atmazsa pound negatif olur. Diğer yandan Carney’in son haftalarda gelen pozitif perakende satışlar, PMI gibi veriler üzerinde durması ek gevşeme adımları beklentilerini zayıflatır ve GBPUSD için 1.35 seviyelerinin kapılarını açar.