FOMC Üyeleri Durmak Bilmiyor – 28 Mart 2017

FOMC Üyeleri Evans ve Kaplan Neler Söyledi?

Dün satıcılı bir seyir izleyen Asya borsalarında haftanın ikinci gününde daha pozitif bir görünüm var. Japonya Nikkei endeksi %1.00, Avustralya ASX endeksi %1.30, Hong Kong HSI endeksi %0.53, Güney Kore KOSPI endeksi %0.35, Hindistan SENSEX endeksi ise %0.57 artıda. Çin borsaları ise negatif ayrışarak ortalamada %0.40 eksideler.

İki FOMC üyesinden gelen açıklamalar dikkat çekiyor. Chicago Fed Başkanı Charles Evans, doların enflasyon üzerindeki etkisine dikkat ettiklerini söyledi ve sağlık reformu ile ilgili yaşanan gelişmelerin belirsizlikleri artırdığını ifade etti.

Evans eğer ekonomi gerçekten iyi bir performans sergilerse bu sene dört faiz artışının da uygun olabileceğini belirsizliklerin artması durumunda ise sadece iki faiz artışının yeterli olacağını belirtti. Ayrıca Fed bilançosunu disiplinli bir yöntemle azaltmak istediklerini ekledi.

Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan ise borsalardaki değerlemeler kaynaklı bir sistematik risk görmediğini belirtti ve zamanı geldiğinde Fed bilançosunu azaltmaya giderken hem mortgage bazlı tahvillerin hem de hazine tahvillerinin azaltılacağını söyledi fakat her bir tür için farklı bir strateji izleneceğine değindi.

Son zamanlarda konuşan FOMC üyelerinin neredeyse tamamından Fed’in bilançosu ile ilgili yorumlar geliyor. 2008’deki finansal krizi yatıştırmak için varlık alım programı başlatan Fed, 2015’e kadar geçen sürede yaklaşık 3.5 trilyon dolar değerinde mortgage bazlı tahvil ile hazine tahvili almıştı. Bu süreçte bilançosunu dörde katlayan Fed’in bilançoyu tekrar ne zaman ve nasıl normal seviyelerine çekeceği (yani bilançoyu azaltacağı) merak konusu.

Dolar endeksinin kritik 99.00 desteği ile mücadelesi devam ediyor. 99.00 bölgesi hem daha önce direnç olarak çalışmış önemli bir seviye hem de Trump rallisi olarak adlandırılan dolar yükselişinin %61.8 desteğine denk geliyor. Hemen altında ise 2016 Mayıs’tan bu yana devam eden yukarı yönlü dolar trendinin destek hattı geçmekte.

Yani teknik analiz açısından çok kritik seviyelerdeyiz. Dolar endeksinin bu destek bölgesini (kabaca 99.00 – 98.50) kırıp geçmesiyle 95.00 seviyelerine doğru yeni bir tur aşağı yönlü hareket başlayabilir. Bu bölgeye tutunması ve sonrasında tekrar 100.00 direncini alması ise teknik görünümü dolar açısından biraz olumlulaştırır.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.