GBP/USD’de Düşüşler Neden Hız Kazanıyor ?

Piyasaların dünkü hacimsizliği üzerinden atmasıyla birlikte bugün hareketli bir gün geçiriyoruz ve sabah saatlerinde Euro Bölgesi’nden PMI verilerini takip ettik. İspanya, İtalya, Almanya ve Euro Bölgesi’nden gelen rakamlar beklentilerin üzerindeydi ve Fransa’dan da beklentilere paralel bir rakamla karşılaştık. Gelen veriler Euro için pozitif olsa da EURUSD’de etkisinin beklediğimiz gibi sınırlı olduğunu söyleyebiliriz.

Asıl günün en önemli verisi ise İngiltere PMI verisiydi. Bildiğimiz gibi Brexit sonrası bütün dikkatler hala GBPUSD’de ve hizmetler sektörü de İngiltere ekonomisinin yaklaşık %80’ini oluşturuyor. 52.3 ile beklentilerin altı gelen veri GBP için son derece negatif oldu ve bugün paritedeki çöküşün zeminini hazırladı.

Ardından ise geçtiğimiz hafta yaptığı güvercin tonda açıklamalar sonrası GBPUSD üzerinde baskı oluşturan BOE Başkanı Carney yeniden mikrofon başına geçti. BOE’nin ihtiyaç duyulması durumunda yabancı para birimi cinsinden likidite sağlayabileceğini söyleyn Carney, değer kaybeden Pound’un ihracatçılara fayda sağlayacağını söyledi.

Carney sonrası dolar endeksinde de yaşanan toparlanmanın etkisiyle GBPUSD son 31 yılın yeni en düşük seviyelerine geriledi ve 1.30 bölgesini test ediyor. Bu bölgenin tamamen altına inilmesiyle satışlar hız kazanabilir. Brexit belirsizlikleri ve BOE’den gelen parasal genişlemeci mesajlar ile birlikte toparlanmaların satış fırsatı sunmasını bekliyoruz.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.