Bugün Avustralya Merkez Bankası faiz oranı kararından sonra günün en öne çıkan gelişmesi İngiltere’den imalat PMI 49.2 ile beklentilerden kötü gelirken 2013 Mart ayından beri ilk kez 50.0 seviyesi altına geriledi. PMI verilerinde bu seviyenin altında kalınması sektörde daralmaya işaret ettiği için gelen veri GBP için son derece negatif oldu.
Haziran ayındaki Brexit referandumu riskleri, global ekonomiye dair belirsizlikler ve zayıf iç talep düşüşte pay sahibi olan etkenlerden. Avrupa Komisyonu ise bu yıl İngiltere büyüme tahminlerini AB referandumunun yarattığı belirsizliklerden dolayı %2.1’den %1.8’e aşağı yönlü revize etti.
Bu haftaya alıcılı başlangıç yapan GBPUSD bugün 1.4770’lere kadar yükseldikten sonra açıklanan verinin ardından GBP satışları ile birlikte yönünü aşağı çevirdi ve bugün aldıklarından fazlasını geri vermiş durumda. Son dönemde yaklaşan referandum öncesi Brexit anketlerinde AB’de kalalım kampının güçlenmesi pounda pozitif yansıdığı için dolardaki zayıflamanın da etkisiyle paritede yükselişlere şahit olmuştuk. Ancak en son açıklanan anketlerin sonucunda AB’de kalalım-ayrılalım oranları arasındaki farkı azaldığını görüyoruz. Bu durum da tabi ki pound için negatif bir gelişme.
Dolar endeksinde toparlanma yaşanması ve Brexit belirsizliklerinin artmasıyla geri çekilme devam ederse 1.4580 ve 1.4470 seviyeleri destek olarak çalışabilir. Bu bölgelerin kırılmasıyla düşüşlerin hız kazandığına şahit olabiliriz. Aksi senaryoda ise Fed’in faiz artışları için temkinli duruşunu korumasıyla Haziran ayının da pas geçileceği beklentileri artar ve İngiltere’de referandum da sorunsuz bir şekilde atlatılırsa GBPUSD’de 1.50’lere doğru yolculuk devam edebilir.