Brexit referandumu sonrasındaki ilk çeyreğe ait büyüme rakamları açıklanıyor. Dört hafta önce gelen ilk tahminin ardından bugün Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) tarafından ikinci tahmini yayınlandı ve beklendiği gibi çeyreklik bazda %0.5, yıllık bazda %2.3 olarak gerçekleşti. Yani ilk tahmine herhangi bir revize gelmedi.
Referandum sonucunun İngiltere ekonomisi üzerindeki ilk etkilerini göstermesi açısından en önemli gösterge ve ekonomik daralma endişesinin boşuna olduğunu görüyoruz. Brexit’e karşı kampanyaların en önemli dayanak noktalarından biri olası bir ‘AB’den çıkışa evet’ sonucunun ekonomik daralma ve krize yol açacağı görüşüydü. Tabi Brexit’in henüz gerçekleşmemiş olduğunu da not edelim.
Büyümenin kalemlerine baktığımızda tüketici harcamalarının %0.7, özel sektör yatırımlarının %0.09, hükümet harcamalarının %0.4, ihracatın %0.7 arttığı, ithalatın ise %1.5 gerilediği tabloyla karşılaşıyoruz. Sektör sektör incelendiğinde ise hizmetler sektörünün İngiltere ekonomisini sırtında taşıyan sektör olduğu net bir şekilde görülüyor. Hizmetler sektörü üçüncü çeyrekte %0.8 büyürken sanayi sektörü %0.5, inşaat sektörü ise %1.1 daralmış.
GBPUSD son üç haftadır 11 Kasım’daki 1.26 üzerine atağı bir tarafa bırakırsak kabaca 1.2550 – 1.23 arasında bant hareketi izliyor. Bundan sonraki büyük hareketin bu bandın kırıldığı yöne doğru gerçekleşmesini bekliyoruz. 1.2550 bölgesinin kırılması durumunda yukarıda 1.28’lere yükseliş, 1.23 desteğinin geçilmesi durumunda ise aşağıda 1.20 seviyelerine doğru yeni bir geri çekilmeye tanıklık edebiliriz.
Bu ay başında İngiltere’de Yüksek Mahkeme’nin hükümetin 50. Madde’yi parlamentonun onayı olmadan tetiklemeyeceği kararı poundun son haftalardaki dayanaklılığının en önemli nedenlerinden biri. Aralık başında hükümet bu kararı temyize taşıyor ve pound için önümüzdeki süreçte takip edilmesi gereken en önemli gelişmelerden biri olacak. Yüksek Mahkeme’nin kararının onanması durumunda 1.2550 bölgesinin kırılarak 1.28 seviyelerine doğru bir atak senaryosu daha ağırlık kazanacak.