Asya seansında dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi Japonya’dan birinci çeyrek büyüme raporu ile Yeni Zelanda’dan ÜFE raporu yayınlandı. Japonya 2016 birinci çeyrekte çeyreklik bazda %0.4 ile beklentilerden dört kat daha hızlı büyüdü. Yıllıklandırılmış bazda da yine %1.7 ile beklentinin dört katı bir büyüme var.
Birinci çeyrekte tüketici harcamaları %0.5 ile %0.2’lik beklentileri geçerken özel sektör harcamaları %-1.4 ile beklentiden daha kötü. Yani birinci çeyrekte tüketim tarafında yaşanan gelişme pozitif fakat özel sektör yatırımları tarafında ise kötümser bir gidişat var. Ayrıca GSYİH deflatörü de %0.9 ile beklentinin bir tık altında kaldı.
Bu büyüme verisiyle Japonya teknik resesyon tehlikesini anlatmış oldu. Manşet büyüme rakamı beklentilerden çok iyi ve detaylardaki bazı kusurların görmezden gelinmesine neden olabilir. Japonya Merkez Bankası BoJ’un daha fazla parasal gevşemeye gitme ihtimalini düşürse de deflatörün beklenti altı kalması ve önceki çeyreğe göre gerilemesi yeni gevşeme hamlelerini hala masada tutacaktır.
Yeni Zelanda’dan açıklanan veriler ÜFE tarafında deflasyonun devam ettiğini gösteriyor. ÜFE girdi çeyreklik bazda %0.3 artış beklenirken %1.0 gerilemiş. ÜFE çıktı endeksinde ise %0.4 artış beklenirken %0.2 gerileme yaşanmış. Önceki çeyreğe göre her iki rakamda da hafif bir toparlanma var fakat her ikisi de pozitif bölgeye geçmeleri beklenirken negatifler.
Yeni Zelanda Merkez Bankası RBNZ’den bundan sonra daha yeni faiz indirimleri gelebileceği beklentilerini güçlendiriyor ÜFE raporu. Dolayısıyla da Yeni Zelanda Doları üzerindeki baskıyı artırabilir veya yukarıları sınırlayabilir.
NZDUSD bu hafta bir destek olarak ortaya çıkan 0.6780 seviyesinin hemen üzerinde. Önce 0.6780 sonra da 0.6750 destek bölgelerinin kırılmasıyla veya başka bir deyişle 0.6780 – 0.6750 kalın destek bölgesinin kırılmasıyla önce 0.6670 sonra da 0.6570 seviyelerine doğru kademeli bir düşüş görebiliriz.