Asya seansında Japonya’dan önemli veriler açıklandı. En önemlisi olan enflasyon ile başlayalım. Tokyo çekirdek TÜFE Aralık ayında yıllık bazda piyasalar %-0.4 beklerken %-0.6 gelirken ulusal çekirdek TÜFE yıllık bazda %-0.3’lük beklentiye karşı %-0.4 olarak gerçekleşti. Ayrıca hem enerji hem de gıda kalemleri dışarıda tutularak hesaplanan BoJ’un kendi TÜFE göstergesi beklentilere paralel %0.2 arttı.
BoJ’un bütün çabalarına rağmen enflasyonda hala istenen yönde bir hareket göremediğimiz açık. Hatta ulusal çekirdek ve Tokyo çekirdek TÜFE’lerde gerileme piyasanın beklediğinde de derin.
Diğer verilerde de olumsuz bir tablo göze çarpıyor. İşsizlik oranı Kasım ayında beklenmedik bir şekilde %3.0’den %3.1’e yükselirken hane halkı harcamaları piyasalar %0.2 artış beklerken aynı dönemde %1.5 gerilemiş.
Özellikle enflasyon verileri BoJ’u endişelendirecek yönde. Deflasyonun derinleşerek devam etmesi Japonya Merkez Bankası BoJ’un daha fazla parasal gevşemeye gitmek isteyebileceğini düşündürüyor fakat elinde kalan seçeneklere baktığımızda çok sınırlı bir liste görüyoruz.
Varlık alım programında zaten limitlere ulaşan BoJ’un bundan sonra atabileceği olası gevşeme hamleleri olarak faizlerin daha negatife çekilmesi ve düşük bir ihtimal de olsa helikopter para gibi seçeneklerden bahsediliyor.
Olası yeni parasal gevşeme adımlarının yen üzerindeki etkisi ise negatif olacak. Dolayısıyla USDJPY ve EURJPY gibi xxx/JPY paritelerinde yukarı yönlü bir harekete yol açabilir. Özellikle Fed’in parasal sıkılaştırma niyeti nedeniyle USDJPY’deki yükseliş benzer paritelere göre daha kesin olabilir.
Daha yakın vadeli görünüme baktığımızda USDJPY’nin 100.00 seviyelerinden 118.50 seviyelerine kadar süren rallisi sonrası alıcıların soluklanmaya devam ettiğini görüyoruz. Geçtiğimiz hafta paylaştığımız grafik geçerliliğini korumakta. Bu çerçevede 118.50 direncinden başlayan gevşeme 115.00 seviyelerine kadar devam edebilir fakat daha aşağıların gelmesi veya bu gevşemenin kalıcı olma ihtimali şimdilik pek yüksek görünmüyor.