Gelin madde madde ALTIN’daki duruma bakalım;
FED’in yeni varlık alım programını açıklamasının hemen öncesinde ve açıkladığı dakikadan itibaren Döviz Destek platformumuzda ALTIN için “dikkat aşağılar geliyor” demiştik. Bunu dememizin arkasındaki sebepler devam ediyor ve zayıf Dolar’a rağmen gidemeyen ALTIN birçok fonu likiditeye zorluyor.
Gelin madde madde ALTIN’daki duruma bakalım;
*ALTIN’ı en baştan cazip hale getiren yatırımcıların enflasyon korkusuydu, ABD’nin varlık alım programı ile faizlerin rekor diplere gelmesi ile tahvillerden ziyade ALTIN çok daha tercih edilen bir finansal enstrüman oldu.
*FED’in “Twist” operasyonu (kısa vadeli tahvilleri satıp uzun vadeli tahvilleri alma) ALTIN’a herhangi bir kazanç sağlamadı çünkü kısa vadedeki faizler artınca yatırımcı faize yöneldi ve ALTIN daha düşük performans sergiledi bu süreçte.
*FED’in varlık alımlarının 3 yılı doldurması sonrasında enflasyonun hala tehlike arz etmemesi de ALTIN için sıkıntı yaratan bir diğer unsur oldu. Hiperenflasyon korkusu ile alınan ALTIN’ların bir kısmı elden çıkarıldı.
*2012’de merkez bankalarının yüklü miktarda ALTIN almaları ise fiyatları destekleyen en önemli unsur oldu. Rezerv talebi olmasaydı ALTIN fiyatları şok daha aşağıda olacaktı.
*FED’in son faiz toplantısında varlık alım programını genişletmesi ALTIN için olumluydu belki ama “işsilzik oranının %6.5’in altına inmesi halinde faizler yükselmeye başlar” cümlesi acaba faizler tahmin edilenden önce mi yükselmeye başlayacak korkusu yarattı.
*ABD ekonomisinin son dönemde toparlanma ibarelerini arttırması da yatırımcıları daha yüksek faiz istemeye itti. Tahviller FED’in alım programının ilanına rağmen yükselmeye başladı, özellikle son günlerde…
*ABD tahvillerinde faizlerin yükselmesi ile 2013 planlarında ALTIN cazibesini kaybetti , bunun dışında ekonomik görünümdeki iyimserlik de daha yüksek faizli tahvilleri ve borsaları paranın adresi haline getirdi.
*Paranın sürekli aktığını unutmamak lazım. Borsalara ve tahvillere giden paranın bir bölümü de ALTIN’dan çıktı. Yani borsa rallisi ile “zayıf dolar, güçlü ALTIN” korelasyonu kayboldu bu sırada.
*En son olarak da 2012’nin sonuna gelmişken defterlerin kapanmasını ekleyelim. Bu saydığımız sebeplerle gidemeyen ALTIN için birçok fon “Madem QE4 ile gidemiyor ben de ısrar etmem burada” dedi ve çıkışa yöneldi.
*Fiyatlardaki düşüşün daha fazla yatırımcıyı çıkışa yöneltmesi ile dün bir anlamda zincirleme reaksiyon gördük.
Peki bundan sonra ne olur?
Öncelikle ABD’de istihdamdaki gelişme ALTIN için olumsuz.. Bu bir.. İkincisi faizler önemli.. Eğer kısa vadeli faizler bu seviyelerde kalırsa ALTIN değil tahviller tercih edilir. Sebebi basit, ALTIN’ın taşıma/saklama maliyeti varken tahvilde faiz garantisi var.
2012’de merkez bankaları tarihlerinin en büyük ALTIN alımını gerçekleştirdiler. Bu trendin 2013’te de devam etme ihtimali kuvvetli bu yüzden ALTIN için felaket senaryosu yapmamak lazım.
ABD’deki faizleri izlemek ve ona göre pozisyon almak ALTIN yatırımcısının şu anda vereceği en doğru karar. Tabi ki bu göstergeleri sizin yerinize izleyen ve analiz eden bir bir destek platformunun olduğunu da hatırlatalım!