Gram’ın Dramı
Bu hafta Gram ALTIN, Ons ALTIN’a paralel düştü çünkü USDTRY paritesinde dalgalanmalar ve kritik hareketler gelse de ALTIN’daki derin düşüş gözlerin buraya çevrilmesine neden oldu.
Pazartesi günü ABD’den pek de kritik veriler gelmedi. Ons ALTIN’da bundan ötürü çok da hareket olduğunu söylemeyeceğiz. Yatayda seyretti genelde. USDTRY’de ise hafta zirvesi olan 2.2420 seviyesi görüldü. Sonrasında tekrar 2.2300 seviyesine düşüş gerçekleşti. Sadece ani bir deneme yaptı o kadar. Bu hareketlerin Gram ALTIN’a etkisi de 88.07’den 88.70′ çıkması oldu. Sonrasında USDTRY’de gevşeme gelince ve Ons ALTIN da 1230 seviyelerinde sıkışınca 87.88 seviyesine düşüş geldi.
Salı günü de ALTIN’da bir hareket gelmedi ve 1229 seyrinde devam etti. Ama olanlar USDTRY’de oldu. ABD’den çekirdek dayanıklı mal siparişleri verisi beklenti altında kalınca USDTRY’yi alaşağı ettiler ve 2.2320’den 2.20’ye düşürdüler. Gram ALTIN’da da 88.30’dan 87.10 seviyelerine düşüş görüldü. USDTRY odaklı bir hareket oldu kısaca. Fakat bundan sonrasında ALTIN konuşmaya başladı. USTRY’de de genel olarak düşüş gerçekleşti ama ara sıra gelen yükselişler de sadece Gram ALTIN’daki düşüşü biraz duraklattı o kadar.
Çarşamba günü FOMC kararlarının günü oldu ve şahin tonda görülen bu kararlar USD’nin Cuma gününe kadar devam ettireceği ralliyi başlattı. ALTIN bu kararlar sonrasında 1223’den 1207’ye gerilerken, USDTRY FOMC öncesi gerilediği 2.1894 seviyesinden 2.2180’e yükseldi. Gram ALTIN’da 87.30’dan 86.05’e düşüş yaşandı. USDTRY’de yükselişin gelmesi Gram’ı kurtaramadı ve Ons ALTIN’da 1200 gibi kritik desteğe yaklaşılması düşüşte oldukça etkili oldu.
Perşembe günü de ön plana çıkan ABD öncü büyüme verisi belirleyici oldu ve beklentiden iyi gelen rakam USD rallisine yolu açtı. Sonunda 1200 desteği kırıldı. Fakat USDTRY’de de düşüş hareketine tanık olduk. Bu durum gelişmekte olan paritelerde yaşanan genel bir durumdu. Piyasalarda özellikle Rusya-Ukrayna ve AB arasındaki gaz görüşmeleri risk iştahını artıran bir gelişmeydi. Ayrıca ABD büyümenin beklentiden iyi gelmesi de küresel düşük büyümenin konuşulduğu ortamda risk iştahına olumlu bir etki yapmış oldu. USDTRY’de de bu nedenle 2.1955 seviyeleri test edildi. Gram ALTIN, Ons’daki bu desteğin kırılması ve USDTRY’deki düşüşün de buna eklenmesi ile 84.85 seviyesini gördü.
Cuma günü de Japonya’nın ek gevşemeye giderek varlık alımlarını 10 Trilyon Dolar daha artırması ve enflasyon rakamlarında 6 ayın en düşük büyümesinin kaydedilmesi piyasalarda USD’ye yönelimi bir kademe daha arttırdı. USD’nin piyasalardaki baskısı hat safhaya çıkınca Ons ALTIN iyiden iyiye düşüşlerini derinleştirdi ve 1160 seviyesini gördü. Bu seviyeleri uzun zamandır görmüyorduk. USDTRY’de rallinin etkisi ile 2.2209 seviyesine yükseliş geldi. Gram ALTIN’da da Ons ALTIN’daki düşüş gereği 82.75 görüldü. USDTRY’deki yükselişin Gram’daki düşüşü biraz sınırladığını düşünebiliriz. Fakat USDTRY Dolar etkisi ile biraz daha toparlanmaya devam ederse Ons ALTIN’ın olumsuz etkilerini bir miktar telafi edebilir ama Gram’daki düşüşü tamamen engelleyemez.
Bu gelişmeler ışığında Gram ALTIN’da, Ons ALTIN’daki düşüş devam ettikçe 80’li seviyelere gerileme görülebilir. Burada toparlanma gelmesi de USDTRY’ye bağlı. Zira 2.2300 seviyesini tekrar geçmesi yükselişi hızlanır. Bu durumda Gram ALTIN’da hareket aralığını 85 – 80 olarak görebiliriz.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.