İngiltere Merkez Bankası (BOE) faizleri beklentilere paralel olarak %0.50 seviyesinde sabit tutarken, faiz oranı oylaması da 0-0-9 şeklinde değişmedi. Varlık alım programı ise yine beklenildiği gibi 375 milyar sterlinde sabit kaldı. Tutanaklara baktığımızda Brexit senaryosunun gerçekleşmesi halinde belirsizliklerin devam edebileceğine ve bu durumun ekonomiye negatif yansıyacağı düşünülüyor.
%2 olan enflasyon hedefine dikkat çekilirken, bu yolda atılacak adımların büyüme ve istihdam tarafına da pozitif yansıyacağı belirtilmiş. Yıllık bazda enflasyonun Mart ayında %0.5’e yükselmesine karşı %2’lik hedefin oldukça altında olduğunun altı çizilmiş ve enflasyondaki düşük seyrin faturası yine özellikle enerji ve ardından gıda fiyatlarına kesilmiş durumda. Ancak önümüzdeki yıl enflasyon üzerindeki bu olumsuz etkilerin kaybolması bekleniyor. Gıda ve enerji fiyatlarının dahil edilmediği çekirdek enflasyonda ise iyileşme yaşanmamasının sebebi olarak da sterlinin geçtiğimiz dönemlerde değer kazanması ve düşük global çapta enflasyon gösteriliyor tutanaklarda.
Bu yılın ilk yarısında İngiltere ekonomisinin Brexit ihtimalleri sebebiyle yavaş bir büyümeye imza atabileceği bekleniyor ve finansal koşulların ise 6 ay öncesine göre hemen hemen aynı veya biraz daha zayıf durumda olduğunu belirtiliyor yine tutanaklarda. Faiz artışlarına başlanması durumda ise bu sürecin kademeli olarak devam edeceği ve önceki döngülere göre daha düşük seviyelerde gerçekleşeceği üzerine durulmuş yine geçtiğimiz tutanaklarda olduğu gibi.
Baktığımızda tutanaklarda ileriye dönük bilmediğimiz yeni bir başlık karşımıza çıkmaması sebebiyle paritelerde önemli bir hareketlilik yaşanmadı. BOE’nin zaten faiz artışı konusunda enflasyonda ve maaşlarda iyileşme görmeden artık aceleci olmayacağını biliyoruz. Haziran ayındaki Brexit referandumu ile ilgili belirsizlikleri de göz önünde bulunduruyor tabi ki BOE. GBPUSD bugüne satıcılı bir başlangıç yapmasının ardından 1.4170 bölgesine kadar toparlansa da üzerindeki satış baskısından tam olarak kurtulabilmiş değil. Aşağıda 1.41 bölgesinin geçilmesi ile düşüşler hız kazanabilir. Bugün ABD’den TÜFE rakamlarını takip edeceğiz ve beklentiden farklı gelecek olan veriler ile paritelerde hareketliliğin arttığına şahit olabiliriz.