Doha hayal kırıklığı sonrası haftaya moralsiz başlayan petrolün keyfini Kuveyt devlet petrol şirketi KOC çalışanlarının greve gitmesi yerine getirmişti. Olası işten çıkarma ve maaş kesintilerine karşı KOC çalışanlarının iş bırakma eylemi ile günde 3 milyon varile kadar petrol üreten Kuveyt’te üretim 1.0 milyon varile kadar gerilemişti.
İki günlük grev dün sona erdi ve ham petrol fiyatları şu anda dünkü zirvenin 1.5 dolar altında ve günlük bazda %2 üzerinde düşüş yaşıyor. Son aylarda piyasaya yön veren petrol kendisiyle birlikte Asya borsalarını da aşağı çekmiş durumda. Japonya Nikkei ve Avustralya ASX dışındaki Asya borsalarında genel hareket aşağı yönlü. Çin endekslerinde %2.5’e yakın kayıp yaşanırken Hong Kong, Tayvan, Güney Kore ve Hindistan borsalarında da düşüş var. Diğer yandan pozitif ayrışan Japonya Nikkei %0.19, Avustralya ASX ise %0.52 primli.
Japonya Mart ayı ticaret fazlası 276.5 milyar yen ile beklentiden daha düşük geldi. İhracat piyasa %7 düşüş beklerken %6.8 düşerken ithalat %16.6’lık gerileme beklentisine karşı %14.9 gerilemiş. İthalattaki gerileme beklentiden daha iyi fakat önceki aya göre daha yüksek. İhracat da aynı şekilde.
USDJPY’de 107.80 – 107.60 bölgesinde taban oluşturma çalışmaları devam ediyor. Geçtiğimiz hafta denenen bu destek bölgesinin bu hafta da tekrar denenmesine rağmen geçit vermediğini görüyoruz. 109.70 bölgesinin aşılması ile satış baskısı biraz daha azalabilir fakat toparlanma konusunda daha güvenli hissedebilmek için 110.70 üzerine doğru bir hamleye ihtiyaç var bizce.
Piyasalar BoJ’dan daha fazla parasal gevşeme hamlesi bekliyor ama zamanlama konusunda konsensüs yok. En yakın BoJ PPK toplantısı önümüzdeki hafta ve BoJ’dan gelebilecek parasal gevşeme adımları 10780 – 107.60 tabanı tezini güçlendirir. Fakat Ocak sonundaki faiz indirimi sonrası yaşanan tablonun tekrar meydana gelmemesi için sadece yenin zayıflaması yeterli olmayacak, doların da güç bulması gerekiyor bizce.