Asya seansında veri yağdı dersek yeridir herhalde. Japonya, Çin ve Avustralya’dan önemli veriler açıklandı. Ekonomik büyüklüğü baz alırsak kıdem olarak ilk sırada olan Çin ile başlayalım. Büyük kamu şirketlerini içeren resmi imalat PMI Ağustos ayında 49.6’dan 50.4’e yükselirken, daha küçük şirketleri kapsayan Caixin imalat PMI 50.6’dan tam olarak büyüme ve daralma arasındaki ince çizgi olan 50.0 seviyesine geriledi. Resmi veri için piyasa beklentisi 49.9 iken Caixin imalat PMI için 50.1 seviyesindeydi.
Çin’deki ekonomik dönüşüm açısından en önemli göstergelerden biri olan hizmetler sektörü PMI ise 53.9’dan 53.5’e gerilemiş Temmuz ayında. Çin’de ekonomiyi ihracat/imalat bazlı bir yapıdan hizmetler/iç tüketim tabanlı bir yapıya dönüştürme çabaları var. Son beş yılı baz alırsak hizmetler sektörü PMI rakamında trend aşağı yönlü. Perakende satışlarda da benzer bir görünüm var. Yani istenen dönüşümün başladığını veya gerçekleştiğini söylemek için yeterli kanıt şu anda yok.
Japonya’dan sermaye harcamaları ve imalat PMI verileri açıklandı. İkinci çeyrek sermaye harcamaları %5.6 artış beklentisine karşı sadece %3.1 artarken, imalat PMI Temmuz ayında 49.5 ile beklentide geldi. Sermaye harcamaları verisi önümüzdeki hafta açıklanacak olan ikinci çeyrek büyüme beklentileri açısından negatif. 50.0 altına seyreden PMI verisi ise üçüncü çeyrek büyüme görünümü açısından negatif.
Avustralya’dan ise sermaye harcamaları, perakende satışlar ve imalat endeksi yayınlandı. Sermaye harcamaları raporu ikinci çeyreğe ait ve piyasalar %4.0 gerileme beklerken %5.4 gerilemiş. Manşet rakam olumsuz. Fakat bu rapor hazırlanırken özel şirketlere önümüzdeki mali yılda (2016/2017) yapmayı planladıkları yatırım harcamaları soruluyor. Bir önceki ankette 90 milyar civarı ön gören şirketler bu ankette 105 milyar yatırım harcaması öngördüklerini söylemişler. %15 daha fazla ve 97 milyarlık beklentinin de oldukça üzerinde. Manşet rakamın beklenti altı kalmasına rağmen raporun açıklanmasıyla birlikte AUDUSD’de yaşanan yukarı yönlü hareketlenmenin nedeni de bu.
Diğer iki veriye döndüğümüzde perakende satışların Temmuz ayında %0.3 artış beklentisine karşın %0.0 olarak geldiğini görüyoruz. Yani önceki aya göre ne artmış ne azalmış. AIG imalat endeksi ise Ağustos ayında 9.5 puanlık bir düşüşle 56.4’den 46.9’a geriledi. İki veri de üçüncü çeyrek büyüme için negatif.
Jackson Hole sonrası dolar rallisi …