Euro Bölgesi Büyüme Rakamları, EURUSD ve GBPUSD

Eurostat‘ın yayınladığı rapora göre Euro Bölgesi birinci çeyrekte beklentilerin hafif üzerinde %0.6 büyüdü. Bir önceki çeyrek büyümesi %0.3 olarak gerçekleşmişti. Özel sektör harcamaları %0.6 artış gösterirken, devlet harcamaları da bir önceki çeyreğe göre %0.5’ten %0.4’e geriledi. İhracat %0.7’den %0.4’e gerilerken, ithalatlar da %1.4’ten %0.7’ye gerilemiş.

Almanya’dan da büyümenin öncü göstergesi olan sanayi üretimi %0.8 ile beklentilerin bir tık üzerinde geldi. Önceki verinin de -%1.3’ten -%1.1’e yukarı revize edildiğini görüyoruz. Gelen verilerin EUR için son derece pozitif olduğunu söyleyebiliriz. EURUSD 1.1130 bölgesi üzerinde ikamet ettiği sürece toparlanmanın devam etmesini bekliyoruz. Geri çekilmelerde bu bölgenin tamamen geçilmesiyle 1.1260 seviyesi destek olarak çalışabilir. Yukarıda ise 1.1410 önemli direnç olarak karşımıza çıkıyor.

GBPUSD’de ise bugün sabah saatlerinde yaklaşık 180 pipslik ani bir yükseliş yaşandı ve parite 1.4660 seviyesini test etti. Ancak açıklanan herhangi bir Brexit anketi olmaması sebebiyle yaşanan bu yükselişin şişman parmak hatasından kanyaklı olduğu söyleniyor. Son dönemde paritenin Brexit anketlerine göre hareket ettiği aşikar. Bu yüzden 23 Haziran’daki referanduma yaklaşıldıkça GBPUSD’de oynaklığın iyice arttığına şahit olabiliriz.

Anketlerde AB’de kalalım diyenlerin oranının artması ile yukarıda 1.4660 ve 1.4760 seviyeleri önemli direnç konumunda. Tam tersi senaryoda AB’den çıkalım diyenlerin oranının anketlerde ağır basması ile birlikte parite üzerindeki baskının yeniden arttığına şahit olabiliriz. Aşağıda 1.4470 ve 1.4400 bölgeleri düşüşlerde destek olarak çalışabilir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.