Haftanın son Asya seansında Japonya’dan bolca veri açıklandı. Japonya Merkez Bankası BoJ’un yükseltmek için üç yıldır elindeki bütün silahları kullandığı enflasyon Ağustos ayında da gerilemeye devam etti. BoJ’un hedeflediği ulusal çekirdek TÜFE %-0.5 ile beklentiden kötü gelirken Tokyo çekirdek TÜFE %-0.5 ile yine beklenti altı kaldı.
Diğer yandan hem gıda hem de enerji fiyatlarını dışarıda tutan çekirdek çekirdek TÜFE diyebileceğimiz rakam da piyasalar %0.3 beklerken %0.2 ile beklentinin altında kaldı. Öte yandan BoJ’un kendi hesapladığı TÜFE de sadece %0.4 artarak beklenti altı kalmaktan kurtulamadı.
Yani bütün farklı çekirdek enflasyon hesaplamalarında rakamlar BoJ’un %2 hedefinin hala çok uzağında ve ileriye dönük de çok fazla umut vermiyor. BoJ’un ultra gevşek para politikası uzun bir süre daha sürecek. En son geçtiğimiz haftaki para politikası toplantısında düşük enflasyonla mücadelede strateji değişikliğine gitmişti BoJ. Bir sonraki para politikası toplantısı 31 Ekim’de.
Japonya’dan açıklanan diğer verilere döndüğümüzde ise hane halkı harcamalarının %-4.6 ve işsizlik oranının %3.1 ile beklentiden kötü geldiğini görüyoruz. %1.5 ile beklentiden daha fazla artan sanayi üretimi ise gecenin Japonya açısından tek olumlu verisi.
USDJPY için bir kaç gün önce söylediklerimiz hala geçerli. 100.00 bölgesinden alıcıların devreye girmesiyle 101.80’lere doğru bir hamle geldi fakat 102.00 – 101.80 bölgesi asıl geçilmesi gereken direnç. Bu direnç altında kaldığı sürece alış konusunda iyimser değiliz. Son günlerde Deutsche Bank kriziyle çalkalanan piyasalarda güvenli liman arayışındaki yatırımcıların yene sığınması USDJPY’deki yükselişlerin kalıcı olmamasının en önemli engellerden biri.
İflas riskiyle karşı karşıya olan Deutsche Bank’a bir şok da hedge fonlardan geldi. On hedge fonun Deutsche Bank’ta bulunan türev araçları enstrümanlarının bir bölümünü diğer finansal kurumlara taşıdığı haberleriyle bankanın hissesi güne %7 aşağıda başladı ve Avrupa seansı başında 10 euro altını gördü.
Asya endekslerine de Deutsche Bank karamsarlığı yansımış durumda. Haftanın son gününde Çin endeksleri dışındaki borsalar satıcılıydı. Japonya Nikkei endeksinde kayıplar %1.46’yı bulurken Avustralya ASX %0.65, Güney Kore KOSPI %1.21 ve Hong Kong HSI %2.00’ye yakın düşüş yaşadı. Ortalamada %0.20 yükselen Çin endeksleri ise pozitif ayrışıyor.
Avrupa’nın hatta dünyanın en önemli bankalarından biri olan Deutsche Bank’ta yaşanan krizin EURUSD üzerinde yarattığı baskı daha belirginleşmeye başladı. Avrupa borsalarının açılmasıyla birlikte EURUSD 1.1170 altına gerileyerek hafta dibini tazeledi. 1.1120 – 1.1100 bölgesi destek ve bu bölgenin kırılmasıyla birlikte 1.10’lara doğru bir düşüş gelebilir.