Beklendiği gibi faizleri sabit tutan FOMC Haziran faiz artışı için yeşil ışık yakmayınca dolar için belki de en negatif senaryo gerçekleşti ve kararlar öncesi 94.50 seviyelerinde olan dolar endeksi şu anda 93.70’lere kadar gerilemiş durumda. Ama bu düşüşe tek başına FOMC kararları neden oldu dersek BoJ’a büyük haksızlık etmiş oluruz.
FOMC kararlarından bir kaç saat sonra Japonya Merkez Bankası BoJ da para politikası kararlarını açıkladı. Beklentiler oldukça çeşitliydi BoJ için. Daha fazla faiz indirimi veya varlık alım programının büyütülmesi veya ikisini aynı anda yapabileceğini bekleyenlerin yanında BoJ’un bu toplantıyı tamamen pas geçeceğini düşünenler de vardı. Yani vereceği her kararla piyasalara hareket getirecekti BoJ ve bunu ne faizlerde ne de varlık alım programında bir değişiklik yapmayarak gerçekleştirdi.
Son günlerde BoJ’dan daha fazla gevşeme beklentileriyle satış yiyen yen BoJ’un yeni bir gevşeme adımı atmamasıyla neredeyse bütün para birimlerine karşı ralli modundaydı. USDJPY şu an karar öncesi seviyelerin 400 pips altında neredeyse ve 107.00 – 106.70 destek bölgesi radara girmiş durumda. EURJPY ve GBPJPY gibi paritelerde de benzer hareketler var.
Kararlar sonrası basın toplantısında BoJ başkanı Kuroda daha önce attığımız adımların (negatif faiz) etkisini görmek için daha fazla beklemeyi tercih ettik dedi ve gerekmesi durumunda %2 enflasyon hedefimize ulaşmak için daha fazla gevşeme adımı atmaktan çekinmeyeceklerini belirtti. %2 enflasyon hedefine de 2017 mali yılı içerisinde ulaşacaklarını dile getirdi Kuroda.
Bu arada BoJ kararlarından hemen önce açıklanan verilere göre ulusal çekirdek TÜFE %-0.3 ile son üç yılın en düşük seviyelerine gerilemiş durumda. Yani hedefe daha çok yol var. Ulusal çekirdek TÜFE’de bir türlü istediği yükselişi göremeyen BoJ’un gıda ve enerji fiyatlarını dışarıda tutarak hesapladığı kendi TÜFE göstergesi ise %1.1 ile Şubat ayıyla aynı seviyede.
BoJ ile birlikte Yeni Zelanda Merkez Bankası RBNZ para politikası kararları da dün gece yayınlandı. Yani bir kaç saat içinde üç büyük merkez bankası para politikası kararları açıklanmış oldu böylece. Bir önceki toplantıda faiz indiren RBNZ bu toplantıda beklendiği gibi politika faizini %2.25 seviyesinde sabit tuttu. Karar metninde dikkat çeken değişiklikler var ve bu değişikliklerin çoğu bullish diyebiliriz.
Mesela finansal piyasalardaki volatilitenin azaldığına vurgu yapmış RBNZ ve bir önceki karar metninde ‘ekonomik görünüm etrafında bir çok risk var’ ifadesi ‘ekonomik görünüm etrafında bir çok belirsizlik var’ şeklinde değiştirilmiş. Ayrıca ’emtia fiyatları düşük kaldı’ ifadesi ‘petrol dahil bazı emtia fiyatları yükseldi fakat zayıf kalmaya devam etti’ olarak güncellenmiş. ‘Auckland’da konut fiyatları ılımlılaştı’ cümlesi de ‘Auckland’da konut fiyatlarının yükselmeye başladığına dair işaretler var’ olmuş. Bunların hepsi bullish değişiklikler.
Bearish olarak ise daha az fakat önemli değişiklikler var. Özellikle de kurlarla ilgili. Bir önceki karar metnindeki ‘kurlarda düşüş makul olur’ ifadesi ‘kurlarda düşüş arzu edilir’ şeklinde değiştirilmiş. Ayrıca son paragraftaki enflasyonu hedefe çekmek için ilerde daha fazla parasal gevşemeye gerek duyulabilir yönlendirmesi de korunuyor.
Hem güvercin FOMC hem de beklenen kadar güvercin olmayan RBNZ sonrası NZDUSD tekrar 0.70 direncinin kapılarını çalıyor. 0.70 direncinin geçilmesi sonrası dolar üzerindeki baskı devam ederse 0.7170’lere doğru devam edebilir yukarı yönlü hareketlenme.
Asya borsalarındaki hakim renk kırmızı. Çin Şangay Bileşik endeksi %0.30’e yakın, Şenzen CSI300 endeksi de %0.20’e yakın ekside kapanırken yenin değer kazanmasıyla Japonya Nikkei endeksinde %3.60 ile çok daha büyük bir kayıp görüyoruz. Güney Kore KOSPI de %0.70 satıcılı kapanırken Avustralya ASX %0.73’lük prim ile pozitif ayrıştı.