Çin’de Temmuz ayında yıllık bazda sanayi üretimi %6.0, sabit varlık yatırımları %8.1 ve perakende satışlar %10.2 ile beklentinin altında arttı. Üçüncü çeyreğe ait ilk veriler ekonomik toparlanmanın istenen ve tahmin edilen hızda gitmediğine işaret ediyor.
Veriler sonrası açıklama yapan Çin Ulusal İstatistik Bürosu (NBS) da aynı görüşte. Hem global hem de Çin ekonomisindeki toparlanma hızının tahmin edilenden daha düşük olduğunu belirten NBS, Temmuz ayındaki zayıf performansa neden olarak el verişsiz hava şartlarını (sel, sıcak havalar) gösteriyor.
Şu ana kadar merkez bankası PBoC ve hükümet tarafından atılan adımlar büyümenin hızını artırmaktan ziyade yavaşlamanın hızını düşürmeye yaramış gibi görünüyor. Çin hükümetinin 2016 yılında %7.0 – %6.5 büyüme hedefi var ve bu hedefe ulaşabilmek için yetkililer ekonomiyi canlandırıcı yeni adımlar atabilir.
Sabah saatlerinde ise Avrupa ve Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisine sahip Almanya’dan ikinci çeyrek büyüme rakamları yayınlandı. Rakamlara göre ikinci çeyrekte yıllık bazda %3.1 büyüyen Almanya ekonomisi çeyreklik bazda %0.4 büyümüş. Hem çeyreklik hem yıllık bazda beklentinin iki katı hızda bir büyüme var.
İyi büyüme verisine EURUSD şu ana kadar sessiz kaldı ve 1.1140 bölgesinde fiyatlanıyor Avrupa seansı başlarken. EURUSD’de görünüme biraz daha geniş açıdan baktığımızda son bir yıldır kabaca 1.15 – 1.05, son bir kaç ayda ise 1.15 – 1.10 bölgesinde bir bant hareketi görüyoruz. Bu kilidin açılması için Fed ve/veya ECB para politikalarında şu ana kadar fiyatlara girmemiş bir dönüşüm gerekiyor. Avrupa veya ABD’de ortaya çıkacak politik bir risk de bu bant hareketini sona erdirebilir. Bu siyasi riskler için aklımıza ilk gelenler ABD seçimleri veya İtalya anayasa referandumu.
Pariteye biraz daha yakından baktığımızda ise 100 günlük hareketli ortalama ile düşen trend hattının buluştuğu 1.1230 bölgesi yakın vadede bizi ilgilendiren ilk önemli direnç olarak gözümüze çarpıyor. Bu bölgenin kırılmasının ardından 1.14’ler doğru bir atak gelebilir pariteden. Aşağıda ise 200 günlük hareketli ortalamanın geçtiği 1.11 bölgesi ve hemen ardından 1.1050 bölgesi önemli destek seviyeleri.
Kısa vadeli gidişatta bu öğleden sonra ABD’den açıklanacak olan veriler ile dolar endeksinin 95.80 bölgesine vereceği tepki karar verici olacak. ABD’den gelebilecek zayıf verilerle birlikte dolar endeksinin 95.80 direncinden dönmesiyle 1.1230 direnci zorlanabilir bugün. Aksi senaryoda ise 1.10 bölgesine doğru yeni bir düşüş gündeme gelebilir.
Asya borsaları haftanın son gününü pozitif kapattı. Çin endekslerinde %1.5 civarında bir yükseliş görüyoruz. Zayıf verilere rağmen Çin endekslerindeki yükseliş ‘zayıf veriler nedeniyle yetkililer ekonomiyi desteklemek amacıyla daha fazla adım atacak’ beklentisine (bu tür durumlarda klasik açıklama olarak kullanılan) bağlanıyor. Diğer yandan bir günlük tatilden dönen Japonya endekslerinde %1.00 üzerinde artış varken Avustralya ASX endeksinde %0.42, Hong Kong HSI endeksinde %.0.90, Güney Kore KOSPI endeksinde %0.08 artış var.