Akşam saat 21.00’da bütün gözler FOMC tutanaklarına çevrilmiş durumda ve biz de bu dakikalarda tutanakların detaylarını takip edip, üç hafta önceki toplantıda neler konuşulmuş, ileriye dönük ne gibi ip uçları verilmiş bunları takip edeceğiz. Ekonomik takvime baktığımızda ise pariteleri etkileyecek önemli bir veri karşımıza çıkmasa da USDTRY’de 2.85 bölgesi üzerine hızlı bir yükseliş yaşandı öğlen saatlerinde. Herkesin aklına ise ” Dolar neden yükseldi? ” sorusu geldi doğal olarak.
Bugün 2.83 bölgesi altına kadar gerileyen Dolar TL’de bir anda alıcıların devreye girmesiyle 2.8520’lere kadar bir yükselişe şahit olduk. Aslında dün yaşanan toparlanmalar bu tarz yükselişlerin habercisi gibiydi açıkçası ve raporu yazdığımız sıralarda USDTRY 2.8500 seviyesi semalarında güne devam ediyor. Yaşanan bu yükselişin arkasındaki sebeplere baktığımızda doların gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine karşı değer kazandığını görüyoruz. USDTRY’deki harekete benzer hareketler USDZAR ve USDMXN paritelerinde de gerçekleşti. İçeride ise TCMB’nin yeniden faiz indirebileceği beklentilerinin hakim olmasının da etkisinden bahsetmeden geçmeyelim.
Toparlanmanın devam edebilmesi için 2.86 – 2.8650 bölgesinin tamamen geçilmesi son derece önemli. Yeniden bir yükselişten bahsedebilmemiz içinse yukarıda 2.88 ve 2.90 bölgelerinin tamamen aşılması gerekiyor. Bu bölgelerin üzerine geçilmesiyle yeniden 3.00’lara doğru kademeli bir yolculuk başlayabilir. Kurda yön yeniden aşağı döner ise 2.83 ve 2.80 bölgeleri önemli destek olarak bizleri bekliyor olacak. 2.80 bölgesinin kırılmasıyla geri çekilmenin bir miktar daha devam ettiğine şahit olabiliriz. Şimdilik paritenin hangi yöne gideceğini kestirmek için bu seviyeleri takip ediyor olacağız.