OPEC’den Sürpriz Üretimi Azaltma Kararı – 29 Eylül 2016

OPEC Üyeleri Üretime Yeniden Kota Getirme Kararı Aldı

Piyasalar üretimi dondurma anlaşması çıkabileceği konusunda bile iyimser değilken OPEC’in Cezayir’deki toplantısında üretimi azaltma kararı çıktı. Toplantı sonucuna göre OPEC üyeleri petrol piyasalarına denge getirmek için günlük üretimi 32.5 – 33.0 milyon varil seviyelerine indirecek.

OPEC tarafından açıklanan rakamlara göre günlük ortalama üretim Ağustos ayında 33.5 milyon varil civarındaydı. Yani anlaşma gereği OPEC üyeleri toplamda 1 – 0.5 milyon varil arası bir üretim kesintisine gidecek. Üretim kesintisi hemen başlamıyor. 30 Kasım’daki resmi OPEC toplantısından sonra başlayacak ve hangi ülkenin ne kadar üretim kesintisi yapacağı da kurulacak bir komite tarafından önümüzdeki iki ay içerisinde kararlaştırılacak. Bu arada İran’ın anlaşmanın dışında tutulacağı söyleniyor. Eğer öyleyse Suudi Arabistan tarafından önemli bir taviz.

Karar tabi ki petrol fiyatları için pozitif ve açıklama ile birlikte petrol fiyatlarında %3 – %4’e varan yükselişler yaşandı. Dün güne 45.50 dolar seviyelerinde başlayan ham petrol bugüne ise 47.00 dolar seviyelerinde başladı.

Alınan kararların bugünden itibaren devreye girmeyeceğinin altını tekrar çizelim. Önümüzdeki iki ay boyunca görüşmeler devam edecek ve hangi üyenin ne kadar üretim kesintisine gideceği kararlaştırıldıktan sonra 30 Kasım’da anlaşma resmileşecek. Önümüzde hala iki ay var ve bu süre anlaşma ile ilgili pürüzler çıkması için yeterli bir zaman. Özellikle hangi ülkenin ne kadar üretim indireceği konusunda sıkı pazarlıklar yaşanacağını ve anlaşmazlıkların çıkacağını tahmin etmek zor değil.

Fakat OPEC’in, özellikle de Suudi Arabistan’ın inadından vazgeçerek petrol piyasalarına denge getirmek ve fiyatları yönetmek için İran’a karşı tavizleri göze alarak harekete geçmesi bundan sonrası için petrol açısından olumlu bir gelişme. Grafiklere baktığımızda ham petrol için en yakın direnç 47.80, sonrasında 48.80 seviyeleri. Destek olarak ise 46.50 seviyesi dikkatimizi çekiyor. Önümüzdeki süreçte yükseliş 50.0 dolar seviyelerine doğru devam edebilir.

Petrol fiyatlarındaki yükseliş petrol şirketleri hisselerine ve dolayısıyla da borsalara pozitif yansıdı. Çin endeksleri ortalama %0.40, Japonya Nikkei endeksi %1.39, Avustralya ASX %1.09, Güney Kore KOSPI %0.76 ve Hong Kong HSI %0.65 artıda kapandı.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.