Enflasyon: Yakala, Yakalayabiliyorsan
TÜİK tarafından yayınlanan verilere göre TÜFE Şubat’ta aylık bazda %0.02 gerilerken yıllık bazda %8.78 yükseldi. Yurt içi ÜFE ise aylık bazda %0.2 gerilerken yıllık bazda %4.46 arttı. Önceki aya göre iyileşme var enflasyonda fakat hala aşırı yüksek seviyelerde ve TCMB’nin hedefinin de üzerinde.
Kalem kalem baktığımızda yıllık bazda en hızlı yükselen kalem %13.12 ile lokanta ve oteller kalemi olurken %1.25 artan haberleşme kalemi en yavaş yükselen kalem. Aylık bazda ise en hızlı yükseliş %1.80 ile sağlık kaleminde, en düşük artış ise %6.16 gerileyen giyim ve ayakkabı kaleminde.
Merkez Bankası’nın yüksek enflasyona karşı bir adım atma ihtimali düşük. Artık enflasyonla mücadele enerji ve gıda fiyatları ile kurların insafına bırakılmış durumda. Bu da enflasyon verilerinin dolar veya euro üzerindeki etkisi ile ilgili analizleri anlamsız kılıyor.
Enflasyonda iyileşme yaşandığı haberi sabah seansı başında liraya yaradı ve EURTRY hem USDTRY’de aşağı yönlü bir harekete tanıklık ettik. Bu hareketle USDTRY son üç hafta dibine gerilerken EURTRY son sekiz hafta dibine kadar geri çekildi.
Fed’in bu sene içinde önceden tahmin edildiği gibi dört faiz artışı yapmayacağı beklentisi lira ile birlikte diğer bir çok gelişmekte olan ülke para birimine destek oluyor. Mesela USDMXN dün son yedi hafta dibine kadar gerilerken USDZAR da geçtiğimiz hafta son dokuz hafta dibini görmüştü.
Çin’den gelen PMI verileri 2015’de olduğu gibi 2016’da da soğumanın devam edeceğine işaret ediyor. Japonya kaplumbağa hızıyla büyürken, Euro Bölgesi’nde de çok parlak bir tablo yok. İngiltere’de ise Brexit riski etkisini artırmaya başladı ve belirsizlik 2016 ilk yarıda büyüme üzerinde baskı yaratacak. Yani global ekonomik görünüm hiç iyimser değil ve Fed Mart ayında faiz artırmasa da bu artık artış döngüsü tamamen sona erdi anlamına gelmiyor.
Bu nedenle gelişmekte olan ülke para birimlerinde yaşanan iyileşme de güçlü bir trend yerine ancak bant hareketi veya gerilemenin hızının düşmesi şeklinde kendini gösteriyor.
Bizim için ayrı bir parantez açalım. Benzer ülkelere göre Türkiye’den 2016’da daha iyi bir büyüme bekleniyor fakat jeopolitik riskler nedeniyle kötü sürprizlerin yaşanma ihtimali yüksek bir ülkeyiz. Bu da lira alanları iki kere düşündüren bir durum ve USDTRY’de ciddi bir gevşeme yaşanmasının önünde önemli bir engel.
1 Kasım seçimleri sonrası yaşanan düşüşü çıkarırsak USDTRY son altı aydır kabaca 3.05 – 2.80 bandında bir hareket izliyor ve global ekonomik görünüm ile jeopolitik riskler azalmadığı sürece bu bandın altına doğru bir hareket ihtimali zor. Diğer yandan jeopolitik risklerin yükselmesi, global ekonomik görünümün zayıf devam etmesi fakat buna rağmen Fed’in ABD’de işler iyi gidiyor diye faiz artırım sürecine kaldığı yerden devam etmesi önce 3.07 sonra da 3.15’lere doğru bir hareketi tetikleyebilir.
Kısa vadede ise görünüm gri ve biraz daha teknik seviyelere emanet. 2.90 – 2.89 desteğinin tam anlamıyla geçilmesi önce 2.85 sonra da 2.80’lere doğru geri çekilmeye neden olabilir. Diğer yandan 2.95 – 2.9450 direnç bölgesinin kırılmasını 3.00 seviyelerine doğru bir yükseliş takip edebilir.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.