Önemli bir haftaya başladık ve haftanın ilk işlem gününde yurt içinden TÜFE rakamlarını takip ettik şimdiye kadar. TÜİK‘in açıkladığı verilere göre Mart ayından enflasyon artış beklentilerinin aksine %0.04 gerilerken, yıllık bazda da beklentilerden fazla gerileyerek %7.46 olarak açıklandı. Böylelikle yıllık bazda TÜFE geçtiğimiz yıl Eylül ayıdan beri en düşük seviyesine gerilemiş oldu.
Mart ayındaki düşüşe en büyük katkı veren grup %1.53 düşüş ile grup gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Eğlence & kültür ve haberleşmede yaşanan düşüşler de enflasyondaki gerilemeye katkı sağladı. Diğer tarafa baktığımızda ise %1.21 ile sağlık grubunda yaşanan artışın enflasyonu yukarı iten en önemli etken olarak görüyoruz. Ardından çeşitli mal ve hizmetler, ulaştırma ve ev eşyalarında yaşanan artışlar geliyor. Yıllık bazda ise en büyük artış ise %12.79 içki ve tütün ürünlerinden geldi.
Verilerin açıklanmasının ardından Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek twitter üzerinden “Yıllık enflasyonun Mart ayı itibarıyla %7.5’e gerilemiş olması olumlu. Ancak çekirdek enflasyon hala %9.5. Enflasyon ile mücadeleye devam.” açıklamasında bulundu. Hatırlayacağımız gibi TCMB son toplantıda faiz koridorunun üst bandında 25 baz puanlık bir indirime gitmişti. TL için işler biraz daha yolunda gitmeye devam eder ve enflasyonda da düşüş devam ederse Merkez Bankası’ndan yeni faiz indirimleri bekleyebiliriz.
USDTRY’ye bakacak olursak enflasyonda yaşanan düşüş TRY için pozitif olsa da çok da önemli bir etkisinin olmadığını görüyoruz. Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam raporu dolar için pozitif olsa da kurda yükselişlerin sınırlı kaldığına şahit olmuştuk. Güne 2.82 bölgesinin hafif altına devam eden paritede geri çekilmenin sürmesi ile birlikte 2.80 bölgesi önemli destek durumunda. Bu bölgenin kırılmasıyla geri çekilme bir miktar daha devam edebilir. Toparlanmalarda ise 2.85 ve 2.88 bölgeleri direnç olarak takip edilebilir. Bu bölgelerin kırılmasıyla ise yeniden 2.90 üzerine yükselişler gerçekleşebilir.